Managed hosting door True

Van Huffelen drijft Microsoft-baas in het nauw

 

Alexandra van Huffelen: still uit video van het congres 'Asia Tech in Singapore'

Big Tech-bedrijven roepen voortdurend om regulering die het vertrouwen in artificial intelligence (ai) kan vergroten, maar nemen nauwelijks zelf verantwoordelijkheid. Ze zijn al heel druk bezig geavanceerde ai-systemen uit te rollen zonder eerst over de implicaties na te denken.

Met deze kritiek deelde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) harde klappen uit aan de vertegenwoordigers van Big Tech tijdens de opening van de beurs Asia Tech in Singapore. De in een fluorescerend gele jurk gestoken politica die tijdens de Royal Tour Caribbean Koningin Maxima overschaduwde, zorgde er ook in de stad- en eilandstaat voor dat ze niet over het hoofd werd gezien.

Tijdens een paneldiscussie dreef ze Microsoft Azië-topman Ahmed Mazhari en Nvidia vice president Keith Strier aardig in de hoek, zo bericht de Britse ict-site The Register. Mazhari probeerde het eerst nog met de stelling dat Microsoft al een jaar of zes geleden de principes van ai heeft gedefinieerd. Hij voegde eraan toe dat zijn bedrijf samen met regeringen en instituties ‘ervoor wil bereiken dat zijn bedrijf ‘het vertrouwen biedt dat ai-technologie verdient.’

Van Huffelen nam geen genoegen met dit soort vage praat. ‘Interessant om dat te horen,’ begon ze nog beleefd. ‘Maar voordat u hiermee verder gaat, we zien momenteel al dat uw bedrijf deze technologie op de markt brengt. U bent aandeelhouder van OpenAI, dat zich eigenlijk nog niet aan deze principes houdt, toch?’ merkte Van Huffelen op.

De Microsoft-baas had daar niet van terug. Hij moest toegeven dat de staatssecretaris een punt had. Vervolgens merkte Mazhari op dat er geen internationaal orgaan bestaat die over ai gaat zoals bijvoorbeeld het Internationale Atoom Energie Agentschap over kernenergie. Internationale regelgeving zou veel oplossen.

Spanning

Van Huffelen wees hem vervolgens op de ai-verordening die de EU voorbereidt, en wetgeving in de VS en Canada alsmede andere landen. Ook bestaat er spanning tussen nieuwe ai-platforms en de privacywetgeving (AVG).

Gaan jullie je aan deze regels houden?, vroeg ze. Mazhari zei dat zijn bedrijf zich houdt aan de regels van de jurisdictie waar Microsoft opereert. Hij ging niet in op de vraag of Microsoft specifiek op ai gerichte wetten en regels gaat omarmen. Ook zei hij niets over de oproep van prominente wetenschappers om een ai-pauze in te lassen.

Voor Van Huffelen was dit het moment om een Big Tech-bedrijf als Microsoft voor te houden dat zakelijke belangen vaak ver prevaleren boven de privacy van gebruikers. Je wordt vaak gedwongen om toestemming te geven voor het online delen van je persoonlijke informatie. Privacyvriendelijke opties ontbreken. Van Huffelen: ‘Als je mensen echt wilt beschermen, zorg er dan voor dat alleen de gegevens worden gebruikt die ze willen gebruiken.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7513349). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.