Managed hosting door True

TikTok taboe voor rijksambtenaren

 

app smartphone

Rijksambtenaren kunnen binnenkort geen TikTok meer op hun smartphone gebruiken. Het kabinet gaat paal en perk stellen aan het gebruik van apps op mobiele apparatuur van deze overheidsdienaren. De video-deelapp TikTok is straks niet meer op diensttoestellen te installeren.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) gaat alle spionage-gevoelige apps van toestellen weren die aan rijksambtenaren zijn uitgereikt. Deze apparatuur wordt zo ingericht dat alleen vooraf toegestane apps dan wel functionaliteiten zijn te installeren en te gebruiken. Nederland volgt daarmee het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, het Europees Parlement en de Europese Commissie waar soortgelijke maatregelen zijn genomen. In Denemarken moeten ambtenaren de app zelf van hun toestel verwijderen. In België hebben de federale en Vlaamse overheid alsmede de Brusselse regering het gebruik van Tiktok op dienst-telefoons verboden.

Cybersecurity-specialisten achten het risico op spionage te groot. Vitale data zouden zo in verkeerde handen kunnen komen. Achter TikTok zit het in Beijing gevestigde ByteDance dat gebruikers van deze app bepaalde rechten en toegang tot het toestel vraagt. Van Huffelen vindt dat de rijksoverheid veilig zijn werk moet kunnen doen, ook via smartphones en tablets.

Begin februari drong het D66-kamerlid Dekker-Abdulaziz in Kamervragen al aan op het weren van de Chinese applicatie. Op advies van de AIVD gaat Van Huffelen nu over op een meer structurele oplossing, namelijk apparaten die door de werkgever worden beheerd. Voordat deze maatregel in werking treedt, wordt het rijksambtenaren ontraden om TikTok geïnstalleerd te hebben. De maatregel geldt in het algemeen voor apps uit landen met een offensief cyber-programma zoals Rusland en China.

De shared service organisaties die deze mobiele apparaten beheren, moeten spoed achter de uitvoering van dit nieuwe beleid zetten. Ook het ‘bring your own device’ beleid wordt aangepast.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7485064). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.