Managed hosting door True

Overheden moeten in zee met EU-clouddiensten

 

Overheidsdiensten moeten straks gebruikmaken van Europese clouddiensten. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog weinig idee van welke providers een alternatief voor Amerikaanse partijen kunnen zijn.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet bij de komende evaluatie van het Rijksbrede cloudbeleid de doorgifte van persoonsgegeven en overheidsdata buiten de EU heroverweegt. Tevens moet de keuze vallen op een Europees cloud-initiatief. Dit betekent dat Amerikaanse providers buiten spel komen te staan. 

Een motie van de regeringspartijen en Volt wordt vandaag met grote meerderheid aangenomen. Verschillende organisaties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hebben nadrukkelijk gewaarschuwd voor de privacy- en veiligheidsrisico's die spelen bij de doorgifte van persoonsgegevens naar de VS.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) verzet zich niet tegen de uitdrukkelijke wens van de Kamer voor een Europese aanbieder te kiezen. Zo bleek onlangs tijdens een Kamerdebat over het Rijksbreed cloudbeleid. Van Huffelen weet niet welke Europese cloudspeler de rol van een Amerikaanse Big Tech-partij kan overnemen. De federatieve cloudstructuur Gaia-X is nog niet groot genoeg om een daadwerkelijk alternatief te bieden, aldus de staatssecretaris. Onlangs hebben de Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor het tech-beleid hierover gesproken. Maar de gedachtewisseling is nog niet afgerond, zei Van Huffelen. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7473005). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.