Managed hosting door True

Kabinet steunt EU-plan eID ondanks Kamerverzet

elektronische Identiteitsbewijzen (eID’s)

 

Het kabinet stemt in met het voorstel van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van een Europese digitale portefeuille (eID: elektronische Identiteitsbewijs). Dat meldde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) donderdag in een debat in de Tweede Kamer. De beslissing druist in tegen de wens van het parlement, dat al sinds juni 2022 aanvullende veiligheidsvoorwaarden eist.

De eID staat al een tijdje op de agenda, zowel in de EU als in de Nederlandse politiek. De technologie moet het voor burgers mogelijk maken om persoonsgegevens te bewaren in een soort digitale kluis, een e-wallet. De gebruiker bepaalt zelf welke gegevens op welk moment met welke instantie of dienstverlener worden gedeeld. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het huren van een auto elders in de EU, het aanvragen van een hypotheek of het verifiëren van je leeftijd.

De Europese Commissie zet vaart achter de ontwikkeling van de digitale portefeuille om de interne markt te verdiepen en om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse bedrijven. Bedrijven als Apple en Google bieden al geruime tijd vergelijkbare e-wallets.

Kamer kritisch

De Tweede Kamer is echter kritisch en vindt dat de invoering van de Europese e-wallet niet ten koste moet gaan van databeveiliging. Zo zouden persoonsgegevens niet centraal mogen worden verzameld en ook niet verhandeld. Ook moet de technologie transparant zijn.

Volgens Van Huffelen is aan de meeste eisen voldaan en zou Nederland zich bij een tegenstem in Brussel ongeloofwaardig maken en zich buitenspel zetten in het vervolgtraject, schrijft de Volkskrant. De bewindsvrouw meent ook dat een tegenstem geen invloed heeft op de stemverhoudingen in de EU. De Kamer is het daar niet mee eens.

Het is voor het kabinet staatsrechtelijk gezien mogelijk de wensen van het parlement naast zich neer te leggen. Maar verschillende Kamerfracties laten het er niet bij zitten. Zo diende JA21 en Van Haga een motie van afkeuring in, die dinsdag in stemming komt. Volgens de Volkskrant wordt de motie gesteund door Pieter Omtzigt. Ook SP, FvD, SGP en ChristenUnie zijn kritisch. Andere partijen deden niet mee aan het debat.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7471759). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.