Managed hosting door True

Future Insight giet Rotterdam in Open Urban Platform

 

Future Insight gaat samen met partner Capgemini voor de gemeente Rotterdam het Open Urban Platform ontwikkelen en exploiteren. Bij het Europese aanbestedingstraject kwam het tweetal als winnende partij uit de bus. De overeenkomst geldt voor tien jaar.

Deze onderliggende digitale infrastructuur zorgt ervoor dat partijen in Rotterdam digitaal met elkaar worden verbonden; een plek waar inwoners, bedrijven en instellingen elkaar kunnen ontmoeten. Ze kunnen data uitwisselen vanuit een gedeelde werkelijkheid (digital twin) van Rotterdam. Het platform wordt gevoed door verschillende databronnen en maakt het mogelijk om data te delen.

Van heel Rotterdam wordt een 3d-model gemaakt. In die digital twin staan alle vaste fysieke objecten, zoals huizen, bomen en bankjes. In het Open Urban Platform wordt dit 3d-model aangevuld met live (dus realtime)-data, waardoor je kan zien hoe de stad functioneert: is de vuilnisbak vol, hoeveel auto’s rijden er door mijn straat en wat is de luchtkwaliteit? Dit biedt alle Rotterdammers, bedrijven en instellingen straks een basis om gebruik te kunnen maken van allerlei slimme toepassingen en services.

Lanceerpartner

Het Zwolse Future Insight wil zijn platform in de toekomst ook aan andere gemeenten aanbieden. Ook (nuts)bedrijven, havenschappen en bijvoorbeeld veiligheidsregio’s kunnen daarop data aanbieden, aldus Rick Klooster, cto en oprichter van Future Insight. Gemeente Rotterdam fungeert bij deze ontwikkeling als een lanceerpartner die de weg bereidt voor andere lokale overheden en partijen. Vooral kleinere steden zijn gebaat met zo’n standaard-oplossing. Voor hen zou een eigen ontwikkeling te kostbaar en complex worden. Het wordt dan ook een generiek platform in de cloud dat schaalbaar moet worden.

Volgens Klooster staat het project nog in de startblokken, doorontwikkeling vergt zo’n drie jaar. De visie en basisarchitectuur zijn klaar. Maar met name de governance moet nog verder worden ingericht. Ook de ethische kanten van de zaak behoeven extra aandacht. Future Insight maakt daarbij gebruik van de kennis en ervaring die Capgemini op deze gebieden heeft. Rotterdam investeert ruim 800.000 euro in het project dat moet uitgroeien tot een flexibel ecosysteem.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7459653). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.