Managed hosting door True

Referentie nekt Pegamento in Deloitte-zaak Amsterdam

Directeur: Wij konden wel degelijk kwaliteit leveren

 

In een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad doet Pegamento-directeur Serge Poppes zijn beklag over de gang van zaken in de aanbesteding van vorig jaar waarin de gemeente een uitvraag deed voor een nieuw omnichannel-systeem. Amsterdam schatte de kosten op 14 miljoen euro, Pegamento bood 12 en uiteindelijk kreeg Deloitte de klus gegund tegen een bedrag van 26 miljoen euro. Dat Amsterdam uiteindelijk veel duurder uit is komt vooral omdat kwaliteit in de aanbesteding veel zwaarder woog dan de prijs.

Maar dat betekent volgens directeur Poppes niet dat Pegamento geen kwaliteit kan leveren, zo bijt hij van zich af in dagblad Het Parool. Hij schreef zelfs namens zijn bedrijf een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad om dit toe te lichten en vooral te benadrukken. Eerdere uitspraken over de kwaliteit door de gemeente in hetzelfde dagblad hadden kwaad bloed gezet bij Poppes. Volgens hem heeft Pegamento wel degelijk een kwalitatief systeem, ‘we leveren al sinds 2014 het ict-systeem van de gemeente voor contacten met burgers’, maar moest zijn bedrijf het vooral op kwaliteit afleggen omdat er een verkeerde referentie was opgegeven. Hierdoor kon de gemeente Amsterdam simpelweg niet de kwaliteit van het Pegamento-systeem toetsen.

Vóór Deloitte

De brief aan de Amsterdamse gemeenteraad kan vooral worden gezien als een poging om gezichtsverlies te voorkomen na de verloren aanbesteding. Het ontstane beeld dat zijn oplossing kwalitatief onder doet voor het gekozen Deloitte-systeem is volgens Poppes absoluut onjuist.

De offerte van Pegamento was volgens Poppes kwalitatief goed en hij claimt zelfs dat Deloitte in de optelsom achter Pegamento terecht zou komen als de kwaliteit wel goed was beoordeeld.

Toch laat Pegamento het erbij zitten en respecteert het de uitspraak van de rechter in het eerdere kort geding waarin hij de gunning aan Deloitte aanvocht. De rechter oordeelde dat de procedure van de aanbesteding correct was verlopen en dat het de gemeente vrij staat om voor een duurdere oplossing te kiezen op basis van de kwaliteitsweging en referentiecase. Wel noemde de rechter de gang van zaken in de aanbesteding 'uiterst rommelig'.

Pegamento-directeur Poppes 'respecteert, maar betreurt' de uitkomst van het kort geding. 'Niet alleen om bedrijfseconomische, maar vooral om maatschappelijke redenen. De uitkomst van de aanbesteding treft de portemonnee van de burger onnodig zwaar', verwijst hij naar de kosten (26 miljoen euro) voor het Deloitte-systeem die vele malen hoger zijn dan de oorspronkelijk door de gemeente geschatte 14 miljoen euro. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7455838). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.