Managed hosting door True

Rijk en VNG sluiten convenant digitale veiligheid

 

Partners handen boks

Het Rijk heeft met de gemeenten afspraken gemaakt over de gezamenlijke inzet voor meer digitale veiligheid op lokaal niveau. Minister Yeşilgöz-Zegerius (J&V), staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) en VNG-voorzitter Van Zanen hebben hierover een convenant gesloten.

Met dit convenant is een eerste stap gezet om de digitale dreiging bij gemeenten beter aan te pakken. Komende periode zullen rijk en gemeenten samenwerken om tot passende inhoudelijk oplossingen en de bijbehorende financiering te komen.

Over de aanpak van grote branden, natuurrampen en andere fysieke calamiteiten zijn in Nederland gedetailleerde afspraken gemaakt. Maar die duidelijkheid ontbreekt als het gaat om de digitale veiligheid. 

De gemeenten gaan heldere afspraken maken over de toedeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden van lokale besturen, zo blijkt uit het convenant. Het stelsel van fysieke veiligheid moet worden vertaald naar het digitale veiligheidsstelsel. Er moet ook een antwoord worden gevonden op de vraag hoe de verantwoordelijkheden, rollen, taken en bevoegdheden zich in beide domeinen tot elkaar gaan verhouden.

Hoog tijd

Ook wordt gewerkt aan een betere informatiepositie van de lokale overheid. Het wordt hoog tijd dat gemeenten een beter beeld krijgen van dreigingen, kwetsbaarheden en incidenten. Daarbij gaat het niet alleen om de veiligheid van de eigen organisatie maar ook die van maatschappelijk relevante organisaties, burgers en ondernemers in de gemeenten. De gemeenten krijgen ook extra geld om hun digitale veiligheid op een hoger niveau te brengen. Over deze structurele financiering moeten nog nadere afspraken worden gemaakt.

Het convenant vloeit voort uit het Actieplan Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028. De VNG en de vier grote gemeenten (G4) waren al nauw betrokken bij de totstandkoming van deze strategie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7452666). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.