Managed hosting door True

SIDN test e-wallets voor Europese Commissie

 

identity management

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) doet mee aan twee grootschalige pilots van digitale portefeuilles, die in opdracht van de Europese Commissie worden uitgevoerd. Bij de test wordt gekeken naar de interoperabiliteit en adoptie van zulke technologie. SIDN heeft ervaring met Irma, een van Nederlands eerste e-wallets.

Het betreft twee pilots die elk door een ander consortium wordt verzorgd. In beide samenwerkingsverbanden doet SIDN mee. Volgens SIDN-directeur Roelof Meijer is de toekenning door de Europese Commissie een erkenning van de inspanningen die zijn organisatie de afgelopen jaren heeft geleverd voor Irma. Dit is een privacyvriendelijke online-identiteitsoplossing, waarvoor SIDN de infrastructuur en de app-ontwikkeling verzorgt.

Pilots

De eerste test richt zich op reizen, onder andere voor de veilige uitwisseling van passagiersgegevens, het doen van hotelboekingen en de aanschaf van goederen en diensten. De test worden uitgevoerd door het EUDI Wallet Consortium (EWC), bestaande uit SIDN en ruim zestig andere organisaties uit Europa.

De tweede pilot richt zich op onderwijs en studie. Om hiervoor digitale portefeuilles in te zetten, is het nodig om onderwijs- en studiegegevens te standaardiseren in de vorm van micro-credentials. Dit zijn brokjes informatie over diploma's en deelresultaten van studies, die het voor studenten gemakkelijk moeten maken om internationaal te studeren. De tests worden uitgevoerd door het consortium Digital Credentials 4 Europe (DC4EU), waarin onder meer SIDN, Surf en de Europese onderwijs- en onderzoeksorganisatie Geant deelnemen.

Trust services

Bij de pilots zijn ook betrokken aanbieders van e-wallets, aanbieders van zogeheten trust services, aanbieders van persoonlijke identificatiegegevens ('PID-leveranciers') en partijen die de wallets in hun bedrijfsproces willen integreren, zoals reisorganisaties en internationale betaalplatformen.

Eerder deze maand gaf de Europese Commissie opdracht tot de ontwikkeling van een prototype van een digitale portefeuille. Het is de bedoeling dat zo’n wallet, die iemands digitale identiteit bevat, overal in de EU bruikbaar wordt. Aan de Zweedse it-dienstverlener Scytáles en branchegenoot Netcompany-Intrasoft uit Luxemburg (onderdeel van het Deense Netcompany) de taak een prototype en twee volgende releases te bouwen.

Regelgeving

EU-lidstaten mogen zelf e-wallets bouwen, mits ze binnen de kaders blijven die de Commissie heeft gesteld. De Europese regelgeving hiervoor is zich nog aan het ontwikkelen. Het is nog lang geen uitgemaakte zaak hoe zo’n datakluis eruit gaat zien.

De Nederlandse regering laat uitvoeringsorganisatie Ictu ondertussen een experimentele e-wallet ontwikkelen. De eerste proefversie hiervan is waarschijnlijk begin 2023 gereed. Het wordt een decentrale opensource-oplossing waarbij zo min mogelijk data worden opgeslagen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7448695). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.