Managed hosting door True

300 miljoen voor generieke digitale infrastructuur GDI

Leeuwendeel gaat naar continuïteit van huidige digitale publieke dienstverlening

 

Digitale overheid

De rijksoverheid stelt komend jaar 297,2 miljoen euro beschikbaar voor beheer, exploitatie en een klein beetje doorontwikkeling van de zogeheten Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Dit is de verzameling van voorzieningen, standaarden en afspraken die door alle publieke dienstverleners worden gebruikt voor hun digitale dienstverlening. Het plan achter de GDI werd afgelopen week door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het GDI-programmeringsplan beschrijft de activiteiten die in 2023 worden uitgevoerd om de generieke digitale infrastructuur te beheren, door te ontwikkelen en te vernieuwen. Een voorbeeld van een voorziening in de GDI is DigiD, een voorbeeld van een standaard is Digikoppeling en een voorbeeld van een afspraak is eHerkenning. Het plan is onderdeel van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Digitale Overheid (Mido), waarbinnen publieke dienstverleners en pensioen- en zorgverzekeraars samenwerken om hun digitale dienstverlening te verbeteren.

Scherpe prioritering

Van de bijna driehonderd miljoen euro die over 2023 beschikbaar is, is het leeuwendeel (234,7 miljoen euro) bestemd voor beheer en exploitatie. De resterende 62,5 miljoen komt terecht bij doorontwikkeling en vernieuwing. Er is namelijk 'scherp geprioriteerd', waarbij continuïteit van de bestaande dienstverlening vooropstaat. Bovendien zijn veel doorontwikkelingen meerjarig. De prioritering was nodig omdat de vraag het it-aanbod overstijgt, aldus het ministerie.

Sinds 2022 trekken overheden en uitvoeringsorganisaties met een publieke taak samen op voor verbetering van de dienstverlening aan burgers en ondernemers. Het idee is dat deze overheden en organisaties steeds meer als één overheid samenwerken. Digitalisering is daarbij cruciaal. Sinds kort is er daarom een bewindspersoon die dit als kernthema heeft: de staatssecretaris van digitale zaken.

Uitvoering van ambities

Afgelopen mei ontvouwde Van Huffelen de eerste plannen van de gemeenschappelijk digitale basis, die zij de Generieke Digitale Infrastructuur noemde. De GDI moet de uitvoering van de ambities op het gebied van digitale dienstverlening ondersteunen en faciliteren. Deelnemende organisaties gebruiken de infrastructuur en sluiten hun diensten daarop aan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7445134). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.