Managed hosting door True

EU-ministers eens over Ai Act

 

Responsible ai artificial intelligence kunstmatige intelligentie

De Europese telecom-ministers hebben in Brussel een akkoord bereikt over de zogenoemde kunstmatige intelligentie-verordening (Ai Act). Daarmee krijgt deze technologie ook in Nederland een extra impuls.

Het gaat om basisafspraken over de werking van ai-producten en de ondersteuning van gebruikers van ai-systemen, zoals mkb’ers. Over deze Ai Act gaan het Europees Parlement en de Europese Commissie nu verder onderhandelen. Het streven is om in het najaar van 2023 een definitief akkoord te bereiken, waarna lidstaten de verordening in eigen land gaan doorvoeren.
Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) maakt kunstmatige intelligentie (ai) digitale innovaties in onze maatschappij mogelijk. Denk aan betere of minder belastende medische diagnoses en behandelingen. En bijvoorbeeld de maakindustrie kan hierdoor efficiënter gaan produceren. De minister wijst op de noodzaak om goedwerkende en veilige ai-systemen te waarborgen. ‘Dit akkoord is een goede stap op weg naar de juiste balans daartussen', aldus Adriaansens.

Rechten van burgers

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) wijst erop dat dit akkoord ook de fundamentele rechten van burgers beschermt. ‘Burgers moeten weten wanneer er kunstmatige intelligentie wordt ingezet. Ook moeten burgers een klacht in kunnen dienen als ze denken dat ze benadeeld worden door een ai-systeem.’ 
De Ai Act schept duidelijkheid voor ai-ontwikkelaars wanneer zij hun producten op de Europese markt willen aanbieden. De wettelijke verplichtingen, zoals een keuring, gelden straks alleen voor hoogrisico-ai-systemen die bijvoorbeeld invloed hebben op de kansen van personen op de arbeidsmarkt, de rechtspraak, de financiële dienstverlening of medische apparaten. Ongeveer vijftien procent van alle ai-systemen valt hieronder. 
Tegelijkertijd zorgen de Europese regels voor een gelijk speelveld; ook niet-Europese aanbieders van ai-producten en -dienstverlening moeten hieraan voldoen als zij hun producten hier verkopen. Organisaties die ai inzetten, zoals mkb’ers, kunnen er straks op vertrouwen dat deze goed werken en daarbij ondersteuning krijgen van de ontwikkelaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7443793). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.