Managed hosting door True

Europa ontvouwt plannen voor grootschalige drone-markt

 

De Europese Commissie wil op grote schaal commerciële drone-vluchten in de EU mogelijk maken. Dit moet nieuwe kansen bieden voor Europese fabrikanten van drones.

Om de afhankelijkheid van Chinese fabrikanten te verminderen, heeft de Commissie een stappenplan ontwikkeld voor drone-technologie. Nieuw onderzoek en innovatie zijn nodig op gebied van de technologische bouwstenen voor drones. De EU kan concurrerend worden door de artificiële intelligentie (ai), robotica, halfgeleiders en mobiele communicatie te verbeteren.

De Commissie heeft deze week haar drone-strategie 2.0 aangenomen. Daarin staat een visie beschreven op de verdere ontwikkeling van de Europese markt voor drones. De strategie is gebaseerd op het EU-veiligheidskader voor de exploitatie van drones. Volgens de Commissie bevat dat kader de meest geavanceerde technische voorschriften ter wereld.

Er komt ook een vrijwillig keurmerk voor cyberveilige drones. Verder wordt gewerkt aan een online-platform ter ondersteuning van duurzame innovatieve mobiliteit door de lucht. Eveneens in voorbereiding zijn gemeenschappelijke regels voor de luchtwaardigheid van drones en nieuwe opleidingseisen voor drone-piloten.

145.000 banen

De Europese markt voor drone-diensten kan tegen 2030 een omvang bereiken van 14,5 miljard euro. Dit kan 145.000 banen opleveren. Drones vliegen thans al honderdduizenden uren veilig door het Europese luchtruim, bijvoorbeeld om infrastructuur in kaart te brengen, olielekkages te controleren of bodemmonsters te nemen. Ook projecten voor medische luchtleveringen en het vervoer van medische monsters tussen gezondheidsdiensten boeken flink vooruitgang. In januari wordt de U-space ingevoerd, een Europees systeem voor veilig verkeersbeheer dat de basis zal vormen voor nog meer dronevluchten.

De Commissie denkt dat in 2030 drones dagelijks worden ingezet voor noodhulp, kartering, beeldvorming, inspectie en bewaking alsook de dringende levering van kleine zendingen zoals biologische monsters of geneesmiddelen. Ook luchttaxi's voor passagiersvervoer zullen dan gewoon zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7441907). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.