Managed hosting door True

Ierland beboet Facebook voor derde keer

 

Meta is in Ierland met 276 miljoen dollar beboet vanwege een datalek waarbij de telefoonnummers en andere persoonlijke gegevens van meer dan vijfhonderd miljoen Facebook-gebruikers op straat kwamen te liggen. De straf van de Data Protection Commission brengt het totale boetebedrag dat de moeder van Facebook sinds vorig jaar aan Ierland is verschuldigd op ruim negenhonderd miljoen.

Afgelopen september had de Ierse toezichthouder al een boete van vierhonderd miljoen dollar uitgedeeld voor de verkeerde manier waarop Instagram de data van minderjarige gebruikers behandelde. En vorig jaar oktober kreeg Meta al een ‘bon’ van 235 miljoen voor wetsovertredingen in verband met WhatsApp.

Jarenlang ging het verhaal dat Meta destijds bewust voor vestiging in Ierland heeft gekozen omdat de privacywetten daar vrij mild waren. Ook Google, Twitter en TikTok zetten hun Europese hoofdkantoor in Dublin op.

Na de komst van de EU-privacywetgeving GDPR/AVG in 2018 veranderde het klimaat. Ierland moest zich voortaan houden aan de EU-regels. Aanvankelijk verweten privacy-groepen Ierland nog de nieuwe regels onvoldoende toe te passen. Inmiddels is van deze kritiek nauwelijks meer sprake. De Ierse toezichthouder treedt kordaat op tegen techbedrijven die het met de regels niet zo nauw nemen. Ook TikTok ligt in Dublin onder een vergrootglas.

Meta zegt het slachtoffer te zijn geworden van data-scrapers. Criminelen zouden een tool van Facebook, Contact Importer, hebben misbruikt waarmee grote aantallen telefoonnummers zijn te uploaden die vervolgens werden gematcht met Facebook-gebruikers. Volgens Meta is in 2019 een eind gemaakt aan dit soort misbruik. Meta kan nog niet aangeven of tegen de nieuwe boete beroep wordt aangetekend.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7440632). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.