Managed hosting door True

OM zat met ict-project op de verkeerde weg

 

exit

Het Beslag Informatie Systeem (BIS), dat voorziet in het beheer van in beslag genomen goederen, wordt na felle kritiek heel anders opgezet. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt alle aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing (AC-ICT) over.

Dit blijkt uit een brief van minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Er gaat een streep door de eerder gekozen centrale ict-oplossing die het beslagproces functioneel moet ondersteunen. AC-ICT vond het ontwerp voor de nieuwe Centrale Voorziening Beslag (CVB) onnodig ingewikkeld. In het systeem werd veel te veel informatie over in beslag genomen spullen gestopt die ook elders beschikbaar is.

Bovendien zijn de baten te optimistisch ingeschat, luidde de kritiek. Ook lag geen realistisch en gemeenschappelijk plan ten grondslag aan het project BIS waarin meerdere partijen moeten samenwerken en waarover het OM de regie voert. Ze zaten met dit project op de verkeerde weg, zo concludeert het college. Minister Yeşilgöz heeft deze kritiek ter harte genomen. Justitie volgt de aanbevelingen vrijwel geheel op. Het nieuwe systeem gaat aansluiten bij bestaande voorzieningen en informatiebehoeftes.

Herbezinning

Onlangs is al begonnen met een algehele herbezinning. De businesscase wordt herzie en ook wordt het advies opgevolgd de complexiteit van de ketenvoorziening te verminderen. Dat betekent minder functionaliteit en minder dataopslag. Dit kan door verbetering van de werkprocessen, aanpassing van de systemen van ketenpartners en invoering van unieke voorwerp-nummers. Vooral dat laatste kan veel knelpunten oplossen. Als derde krijgt de aanbeveling om in de keten heel kleine ict-projecten te organiseren, een vervolg. Waar mogelijk worden de (deel)oplossingen in kleine brokken werk gepland en uitgevoerd.

Overigens is het de zoveelste keer dat het AC-ICT ambtenaren maant tot sterke vereenvoudiging van een ict-project. Ook het veel te optimistisch inschatten van baten is een veel voorkomend euvel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7440578). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.