Managed hosting door True

Digital Services Act in werking getreden

 

Eind vorige week is de verordening voor digitale diensten (Digital Services Act) in werking getreden. Met deze EU-regels komen er uitgebreide verplichtingen voor online-platforms die consumenten in contact brengen met goederen, diensten of content. Vooral op sociale media zal de impact groot zijn. Ook intermediairs die netwerkinfrastructuur aanbieden, zoals internetproviders en hostingdiensten, krijgen ermee te maken.

De wetgeving beoogt schadelijke praktijken te beperken, online-risico's tegen te gaan en gebruikersrechten online beter te beschermen. Er komt een rem op de online verspreiding van illegale content en illegale producten.

Zakelijke gebruikers van digitale diensten kunnen rekenen op meer keuze en lagere prijzen. Ze krijgen via platforms gemakkelijker toegang tot EU-brede markten. Aanbieders van diensten krijgen meer juridische zekerheid. Harmonisatie van regels werkt in hun voordeel. Het wordt makkelijker te starten en te groeien in de EU.

Hoe zeer online-partijen met de nieuwe regels te maken krijgen, hangt af van hun rol, omvang en impact op het online-ecosysteem. Alle online-aanbieders van intermediaire diensten dienen zich te houden aan uitgebreide, nieuwe verplichtingen tot transparantie. Die moeten zorgen voor een sterkere verantwoordingsplicht en meer toezicht.

Voor grote online-platforms en zoekmachines met meer dan 45 miljoen gebruikers komen er nog meer verplichtingen. Ze krijgen te maken met jaarlijkse beoordelingen van de risico's van schadelijke online-praktijken op hun diensten. Denk aan blootstelling aan illegale goederen of content dan wel de verspreiding van desinformatie.

Nu de DSA in werking is getreden, hebben online-platforms drie maanden (tot 17 februari 2023) de tijd om het aantal actieve eindgebruikers te melden. De Europese Commissie bepaalt op basis van die gebruikersaantallen of een platform in de categorie ‘zeer groot’ thuishoort. Vervolgens heeft men vier maanden de tijd om te voldoen aan de DSA-verplichtingen. Op 17 februari 2024 wordt de DSA volledig van toepassing voor alle diensten die daaronder vallen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7437453). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.