Het Openbaar Ministerie (OM) wil absoluut niet dat Gerard Sanderink weer op de bok springt bij Centric, zoals het it-bedrijf gisteren aankondigde. De onverwachte terugkeer van de eigenzinnige Twentse zakenman in de ondernemingsleiding is het OM volledig in het verkeerde keelgat geschoten.
Aan de ondernemingsleiding van Centric is nu het keiharde ultimatum gesteld dat Sanderinks benoeming tot niet-uitvoerend bestuurder en bestuursvoorzitter meteen wordt teruggedraaid. Centric krijgt hiervoor tot aanstaande maandag 24 oktober de tijd.
Het OM ziet in de benoeming van Sanderink aanleiding per direct een gang naar de Ondernemingskamer voor te bereiden. Die moet dan onderzoek doen naar het beleid en de gang van zaken bij Centric.
Als Centric de eis van het OM inwilligt en Sanderink buiten de deur weet te houden, is een enquête door de Ondernemingskamer overigens nog niet definitief van de baan. Er kunnen nog voldoende redenen zijn om dat wel te doen temeer daar de onrust binnen Centric allerminst is geweken en eerder nog is toegenomen.
Onoverkomelijke bezwaren
Volgens een woordvoerster van het OM zal dan nog eens goed worden gekeken naar de omstandigheden. Verschillende uitkomsten zijn dan mogelijk variërend van een vertraging van het onderzoek tot afgelasten. Het OM benadrukt dat alleen de benoeming van Sanderink tot onoverkomelijke bezwaren leidt. De positie van de twee niet-uitvoerende bestuurders Louis Luijten en Aike Schoots staat hier geheel buiten. Van het parket hoeven die niet terug te keren.
Sanderink dacht ten onrechte dat de kou uit de lucht zou zijn als de twee niet-uitvoerende bestuurders Louis Luijten en Aike Schoots zouden vertrekken. Nog steeds heeft de Twentse ondernemer de stellige indruk dat alleen hij Centric kan redden. Hij gaat daarbij voorbij aan het feit dat het OM hem niet ziet als de oplossing, maar meer als het probleem.
Onrust houdt aan
De afgelopen maanden heeft het OM uitgebreid met het bestuur van Centric, de ondernemingsraad en Sanderink gesproken. Volgens de openbare aanklager zijn in het verkennend onderzoek alle belangen in ogenschouw genomen. Het OM realiseert zich dat een enquête door de Ondernemingskamer veel geld, tijd en mankracht kost, niet alleen bij Justitie maar ook bij Centric zelf. Een maandenlang onderzoek kan impact hebben op de dagelijkse gang van zaken, het werk en de klanten van de it-dienstverlener. Samen met het bestuur, de ondernemingsraad en Sanderink als enig aandeelhouder is intensief verkend wat nodig is om de verhoudingen in de onderneming in een structureler verband te herstellen en te behouden. De nieuwe benoeming van Sanderink past bepaald niet in die visie.
Het OM stelt dat met de benoeming een streep is gezet door alle inspanningen, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric. De onderneming blijkt zelf onvoldoende in staat te zijn om de rust te herstellen. De laatste ontwikkelingen versterken de al heersende onrust binnen Centric, zo concludeert de procureur.
Ondernemingsraad
De ondernemingsraad wacht de gang van zaken rond de terugkeer van Sanderink af. Voorzitter René Elfrink onthoudt zich vooralsnog verder van commentaar. ‘De OR heeft kennisgenomen van het persbericht van het OM en het ultimatum dat aan Gerard is gesteld om zich weer terug te trekken', is zijn korte reactie. Overigens heeft de OR geen adviesrecht op de benoeming van een niet-uitvoerend bestuurder.
Dat bestond wel bij de begin juli aanstelling van Peter Mous als ceo van Centric. Dat plan ketste af op bezwaren van de OR. Mous geniet weinig vertrouwen bij het Centric-personeel. De oud-IBM’er is daarom niet-uitvoerend bestuurder gebleven. Tot nog toe heeft Centric geen ceo kunnen vinden na het geruchtmakende vertrek van Johan Taams. Voor cfo Patrick Rosengarten is een tijdelijke vervanger gevonden in de persoon van Peter van Dongen. De OR is uitgedund tot twee leden. Advies uitbrengen gaat daarom moeilijk.
Lees ook