Managed hosting door True

Gemeente-ict duurder door saas en Omgevingswet

 

stijging

Gemeenten waren in 2021 per inwoner meer geld kwijt aan ict dan in de jaren ervoor. De kostenstijging is vooral te wijten aan uitgaven aan software, en dan met name die voor de Omgevingswet, informatiebeveiliging en dure saas-toepassingen. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2022 van adviesbureau M&I/Partners.

De totale ict-kosten per inwoner bedroegen in 2021 96 euro. Dat is per inwoner drie euro meer dan in 2020 en tien euro meer dan in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat de ict-kosten per inwoner meer stijgen dan de inflatie in dat jaar. Bovendien maken de ict-kosten de afgelopen jaren een groter deel uit van de totale gemeentelijke begroting. In 2016 bedroegen de ict-kosten 2,6 procent van de begroting, in 2021 was dit 3,2 procent.

Softwarekosten

"Gemeenten investeren veel in applicaties voor de Omgevingswet"

De softwarekosten bedroegen in 2021 gemiddeld 33 euro per inwoner, een toename van vier euro ten opzichte van 2020. De helft van deze toename komt doordat gemeenten meer toepassingen afnemen als saas-applicatie. Het financiële systeem en bijvoorbeeld midoffice-software voor de Wet open overheid (Woo) worden daardoor duurder en een deel van de inhuurkosten van personeel verschuift naar software.

De onderzoekers verwachten dat de toenemende kosten van saas-applicaties de komende jaren voortzet. Het aanbod van zulke toepassingen neemt toe, hoewel volgens hen uiteindelijk wel wat applicaties op eigen servers blijven draaien. Voor deze applicaties is geen saas-alternatief of noodzaak van vervanging. De kosten van Office 365, het cloudgebaseerde kantoorportfolio van Microsoft, nemen waarschijnlijk niet meer toe. De meeste gemeenten hebben dit al in coronajaar 2020 geïmplementeerd.

Ook investeren gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden veel in applicaties voor de Omgevingswet, de wet die overheden binnenkort verplicht uiteenlopende omgevingsplannen op een centrale plek te publiceren. Per inwoner kwam deze investering in 2021 neer op een euro extra. Tot slot besteedden de gemeenten ook een euro per inwoner extra aan informatiebeveiligingssoftware, zoals beveiligd mailen, ict-beheertools en E5-licenties van Microsoft.

Personeel en infrastructuur

De gemeentelijke kosten van ict hebben niet alleen betrekking op software, maar bijvoorbeeld ook op personeel en infrastructuur. Deze twee componenten werden in 2021 over het algemeen goedkoper dan het jaar voordien. Gemiddeld daalden de ict-personeelskosten per inwoner van 47 euro in 2020 naar 46 euro in 2021. De daling is eigenlijk een verschuiving van de personeelskosten naar software, doordat personeel steeds vaker via de leverancier wordt ingehuurd.

De gemiddelde kosten van ict-infrastructuur namen af van 18 euro per inwoner in 2020 naar 17 euro een jaar later. De plotse toename van kosten aan servers en storage in coronajaar 2020 zwakte af in 2021. Onder invloed van hoge eisen aan de continuïteit en informatiebeveiliging zullen de kosten van servers en opslag wel geleidelijk blijven stijgen. De kosten van de werkplek en die van netwerk en data bleven nagenoeg gelijk. De spraak- en beeldkosten namen af, waardoor de totale gemiddelde infrastructuurkosten lager uitvielen dan het jaar voordien. Er is in de meeste gemeenten nog geen sprake van grootschalige uitbesteding van de ict-infrastructuur.

Middelgrote gemeenten profiteren

Volgens de onderzoekers worden de hoogste ict-kosten gemaakt door gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. Zulke gemeenten besteedden in 2021 per inwoner gemiddeld 98 euro aan ict. Middelgrote gemeenten, met een inwonersaantal tussen de zestigduizend en honderdduizend, hadden de laagste ict-kosten: gemiddeld 87 euro. Kleine gemeenten waren gemiddeld 93 euro per inwoner kwijt aan ict, voornamelijk doordat zij een minimale omvang nodig hebben om de gemeentelijke taken uit te voeren en softwareleveranciers daarvoor meestal een vast bedrag rekenen.

De hoofdpunten uit de benchmark zijn te vinden op de site van M&I/Partners.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7420064). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.