Managed hosting door True

Kabinet: meer digitale vaardigheden en meer ict’ers

Prinsjesdag 2022

 

Het kabinet legt in de Miljoenennota 2023 de nadruk op de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Best practices worden op dit gebied opgeschaald. Verder zal via het Nationaal Groeifonds worden geïnvesteerd in onderwijsinnovaties, met name in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Ook zijn er grote zorgen over de tekorten aan technici en ict’ers.

Grote zorgen zijn er over de krapte op de arbeidsmarkt, met name onder ict’ers. Bij alle grote opgaven waar het kabinet voor staat, vormen personeelstekorten een belemmering. De klimaat- en energietransitie, digitale transformatie en verbetering van de infrastructuur en het zorgstelsel kunnen zo moeilijk op gang komen. Ook voor het realiseren van duurzame groei zijn de tekorten een probleem. De Raad van State merkt in haar advies op dat het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt een voorwaarde is voor het daadwerkelijk kunnen uitvoeren van deze opgaven. Ook de gemeentelijke dienstverlening en het werk in uitvoeringsorganisaties staat hierdoor onder druk.

Deze kabinetsperiode wil minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) samen met haar ambtgenoten van Sociale Zaken en Onderwijs de tekorten aan technici en ict’ers terugdringen. Het Actieplan Groene en Digitale Banen voorziet in meer samenwerking en stimulering op dit gebied. De versnippering moet worden tegengegaan. De komende maanden wordt gekeken naar de mogelijkheden voor aanvullend beleid. En wordt in afstemming met werkgevers en andere partijen gewerkt aan de concrete uitwerking van dit Actieplan. 

Impuls van 350 miljoen euro

"Wat offline de norm is, moet ook online gaan gelden"

Door het mbo een impuls van 350 miljoen euro per jaar te geven, hoopt het kabinet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook kwaliteit, onderzoek en innovatie hebben prioriteit. Binnenkort volgt een verdere uitwerking van de plannen voor het mbo.

Verder werkt het kabinet aan een digitale agenda waarin publieke waarden een centrale plek innemen. Wat offline de norm is, moet ook online gaan gelden. En iedereen moet mee kunnen doen. Daarom krijgen de ruim twee miljoen mensen die digitaal minder vaardig zijn, hulp vanuit het Rijk.

Daarnaast werkt het kabinet aan een digitale identiteit, worden algoritmen gereguleerd en wordt er ingezet op het bestrijden van desinformatie en online-discriminatie. Sterke Europese wet- en regelgeving, zoals de AI-act, de Digital Markets Act en de Digital Services Act zullen hier ook een belangrijke rol in spelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7413115). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.