Managed hosting door True

Atos weet van geen wijken in GT Connect-zaak

 

rechter rechtszaak rechtbank

Op 14 november aanstaande vindt een mondelinge behandeling plaats van de bodemprocedure die Atos is gestart tegen de VNG en 283 gemeenten naar aanleiding van het opzeggen van het GT Connect-contract. Volgens de it-dienstverlener is die overeenkomst onrechtmatig ontbonden en heeft het bedrijf recht op een schadevergoeding.

Inzet is het mislukte gemeentebrede project GT Connect. Daarbij zou Atos voor zo'n 150 gemeenten het spraakverkeer, inclusief dat van de klantcontactcentra, afhandelen. De it-dienstverlener kreeg de miljoenenopdracht in april 2019 gegund maar het communicatieplatform kwam nimmer van de grond. Ruim een jaar later trok de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de stekker er uit. De koepelorganisatie legde Atos bovendien enkele contractuele boetes op.

De it-dienstverlener pikte de gang van zaken niet en spande een kort geding aan. Maar zowel de voorzieningenrechter als het gerechtshof (na een hoger beroep) in Den Haag oordeelde dat Atos in verzuim was en dat VNG en de betrokken gemeenten (alleen Rotterdam en Tilburg deden niet mee) de overeenkomst met Atos om die reden rechtmatig hebben ontbonden.

Bodemprocedure

Los hiervan startte Atos in maart 2021 een bodemprocedure waarin het bedrijf andermaal stelt dat VNG en de gemeenten het contract onrechtmatig hebben ontbonden en het daarom aanspraak maakt op een schadevergoeding. Atos claimt tientallen miljoenen euro’s te hebben geïnvesteerd om GT Connect aan te laten sluiten bij de wensen van VNG en de deelnemende gemeenten en kan die investeringen nu niet meer terugverdienen. Een procedureel vonnis van de rechtbank Den Haag van 15 juni jongstleden bepaalt dat er op 14 november aanstaande een mondelinge behandeling plaatsvindt van de zaak. Deze bodemprocedure leidt naar verwachting pas in 2023 tot een vonnis.

VNG laat in een reactie weten dat zij en de betrokken gemeenten dat vonnis met vertrouwen tegemoet zien, mede gelet op de overwegingen van het Gerechtshof Den Haag in het arrest van 26 april 2022. Hierin geeft het hof aan dat Atos nog veel werk te verzetten heeft om zijn stellingen te bewijzen, aldus de vereniging.

De woordvoerster van de VNG meldt verder nog: 'In de tussentijd geldt de ontbinding van de overeenkomst tussen VNG en de gemeenten enerzijds en Atos anderzijds als een uitsluitingsgrond in het kader van overheidsaanbestedingen, zogenaamde uitsluiting op basis van 'past performance'. VNG en de deelnemers passen die uitsluitingsgrond ook toe en sluiten Atos in voorkomend geval uit. Ook andere aanbestedende diensten kunnen deze uitsluitingsgrond toepassen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7400798). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.