Managed hosting door True

Falen redundantie Prorail leidt tot Kamervragen

 

De uitval van een computer bij Prorail en het falen van redundantie leidde tot ernstige vertraging voor reizigers. VVD-Kamerlid Fahid Minhas vraagt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) hoe het kan dat in twee jaar tijd drie storingen in digitale systemen het spoorverkeer in de soep laten lopen.

Rikus Spithorst, voorzitter van de Maatschappij voor Beter OV, in een recente column: ‘Maar goed, ik leg het nog één keer uit. Jongens en meisjes van Prorail: de bedoeling van een redundant systeem (dat door de belastingbetaler en de reiziger voor jullie is betaald) is dat dat in werking treedt als het primaire systeem het begeeft. Ingewikkelder is het niet.’

Wat was er gebeurd? In een verkeersleidingpost van de spoorbeheerder begaf een computer het; vervolgens weigerde het vervangende systeem dienst, waardoor in grote delen van het land treinen stil kwamen te staan. Vervolgens lichtte de NS de reizigers onvoldoende in over de ontstane situatie; raadde hen zelfs aan zelf transport te regelen. Chaos na computerblunder heette het in de termen van Maatschappij voor Beter OV.

Stresstest

Kamerlid Fahid Minhas (VVD) vraagt de staatssecretaris of zij bekend is met het feit dat in 2015 een stresstest is uitgevoerd naar de ict-systemen van Prorail. ‘Welke lessen zijn daaruit geleerd? En hadden de verstoringen van 2021 en 2022 in dat licht voorkomen kunnen worden?’, aldus Minhas.

‘Ik maak mij hard voor het op duurzame wijze verkleinen van de reistijden, met daarbij oog voor de grensregio’s, steden en onze buurlanden’, meldt de staatssecretaris op de website Rijksoverheid.nl. Het kan nog wel even duren voordat zij antwoord geeft op de vragen van Minhas, omdat de regering op reces is tot 5 september.

Minhas wil weten of de bewindsvrouw een nieuwe stresstest bij de ict-systemen van de spoorbeheerder wil laten uitvoeren.

In het AD reageerde een woordvoerder van Prorail op het falen van het backup-systeem. 'Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar het lijkt dat dit komt vanwege een fout in de software. Meerdere systemen werkten hierdoor niet meer.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7394491). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.