Managed hosting door True

Defensie voert Huawei-routers af

 

Het Belgisch leger dankt uit vrees voor cyberspionage driehonderd routers van de Chinese fabrikant Huawei af. En dat lijkt nog maar het begin van de queeste tegen Chinese apparatuur bij de Belgische overheid.

Bij Defensie is er ongerustheid over onder meer Chinese netwerkapparatuur, en meer bepaald een driehonderdtal routers van Huawei. Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) gaf daarop begin juni de legerleiding opdracht de routers van deze fabrikant uit voorzorg buiten dienst te nemen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Hiermee voegt Defensie de daad bij het woord, want deze apparatuur zou worden verbannen en vervangen.

De verwachting is bovendien dat nog meer Chinese technologie aan de deur wordt gezet, zeker nu België China ook officieel heeft beschuldigd van ingrijpende cyberaanvallen op zowel het netwerk van Defensie als Binnenlandse Zaken.

Camera's

"Bij andere overheidsdiensten komen dan weer Chinese bewakingscamera’s in het vizier"

Maar het gaat niet alleen om Defensie, en ook niet alleen om routers. Bij andere overheidsdiensten, zoals Binnenlandse Zaken en Justitie, komen dan weer Chinese bewakingscamera’s in het vizier. Zo wordt bekeken of deze camera’s wel in dienst kunnen worden gehouden.

Reden zijn rapporten en adviezen van zowel de VS als van Europa waarin wordt gewaarschuwd voor het risico dat de Chinese overheid, via ingeburgerde Chinese technologie, bedrijven en overheden bij ons kan bespioneren. De vrees situeert zich ook lokaal, want ook steden als Kortrijk en Hasselt deden om dezelfde reden de aankoop van Chinese bewakingscamera’s teniet.

Opvallend is dat er duidelijk actie wordt genomen tegen Chinese technologie. Maar als het gaat om Russische technologie, of technologie van Russische origine zoals van Kaspersky Labs, is er tot dusver nog geen overeenstemming of duidelijk advies.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7387472). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.