Managed hosting door True

Europa stelt nieuwe regels aan digitale platforms

Akkoord over DMA en DSA

 

De EU heeft definitief de twee belangrijkste wetten aangenomen die de macht van Big Tech kunnen beperken; een historische mijlpaal. Bedrijven en consumenten die ‘s werelds grootste platforms gebruiken, gaan daarvan profiteren.

Het Europees Parlement keurde gisteren de Digital Markets Act (DMA) goed. Die wet moet concurrentie in de hand werken en burgers beter beschermen. Ook de Digital Services Act (DSA) krijgt groen licht. Die wet regelt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van internetaanbieders, hostingbedrijven, online-platformen, zoekmachines en marktplaatsen voor de activiteiten via hun diensten. Deze online-dienstverleners moeten meer doen om het internet te controleren op illegale inhoud. 

De DMA is vanaf 2023 van kracht, terwijl de DSA in 2024 in werking treedt. Eind 2023 komt daar de Data Governance Act (DGA) nog bij, wetgeving die de opkomende markten voor het delen van data reguleert. Een vraagteken is nog de handhaving van al deze nieuwe regels. De middelen die de regelgevers hiertoe hebben, zijn vrij beperkt. 

Organisatorisch moet er nog veel gebeuren. De Europese Commissie heeft een taskforce opgericht die landen gaat helpen de handhaving op poten te zetten. Experts worden gezocht om te assisteren bij onderzoeken en controle op de naleving van de nieuwe regels.

Aanpak

Thierry Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt, is belast met de aanpak van de handhavingsproblemen. Hij formeert allerlei teams die verschillende kwesties kunnen aanpakken, zoals risicobeoordelingen, interoperabiliteit van messenger-diensten en gegevenstoegang.

Ook komt er een Europees Centrum voor Algoritmische Transparantie. Deze instelling gaat data-wetenschappers en algoritme-experts werven om te helpen met de handhaving. Bovendien wordt de komende twee jaar een DG Connect team samengesteld dat meer dan honderd medewerkers krijgt, zo meldt Breton. Critici twijfelen of deze inzet voldoende is om Big Tech met zijn diepe zakken en overmacht aan advocaten te beteugelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7380624). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.