Managed hosting door True

Invoering Omgevingswet per 2023 in gevaar

 

Er bestaat een grote kans dat het niet lukt om de nieuwe Omgevingswet in te voeren vanaf januari 2023. De invoering heeft al jaren vertraging opgelopen en verder uitstel dreigt. De plenaire behandeling door de Eerste Kamer, die stond gepland op 21 juni, is uitgesteld. Hierdoor nemen de senatoren waarschijnlijk te laat besluiten over de inwerkingtreding en hebben gemeenten te weinig voorbereidingstijd om de wet per 1 januari in te voeren.

De Eerste Kamer zou de nieuwe Omgevingswet op 21 juni plenair behandelen, zodat de senatoren vóór 1 juli konden stemmen over de invoeringsdatum van 1 januari 2023. Deze plenaire sessie is nu geschrapt, meldt de Kamer. De betrokken kamercommissies vinden dat minister Hugo de Jonge onvoldoende antwoord geeft op eerder gestelde vragen en verlangen een nieuw onafhankelijk advies dat er pas in oktober komt, schrijft Binnenlands Bestuur. In plaats van een plenair debat vindt een overleg met de minister plaats, maar op basis daarvan wordt niet gestemd.

Om de wet in te voeren per 1 januari 2023, is het nodig dat het parlement ermee instemt voor 1 juli aanstaande. Dan kan de wet namelijk worden gepubliceerd in de Staatscourant en hebben gemeenten een halfjaar de tijd om te oefenen met de wet, voordat deze daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Gesteggel

Via de nieuwe Omgevingswet en het achterliggende systeem Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gaan gemeenten, provincies en waterschappen hun omgevingsplannen publiceren. Er wordt al jaren gesteggeld over deze wet die tientallen eerdere wetten, bestuursmaatregelen en ministeriële regelingen bundelt en moderniseert. Er is vooral veel te doen over de plansoftware die deze documenten vanuit één digitaal loket beschikbaar moet maken.

De systemen zijn complex en bevatten volgens ingewijden ontwerpfouten die moeilijk zijn te verhelpen. Bovendien ontbreekt voldoende sturing op het dossier, concludeerde het Adviescollege ICT-Toetsing in februari. Met name de samenhang tussen de verschillende systemen is een punt van zorg.

Tot kortgeleden was het plan de wet en het DSO in werking te nemen per 1 juli 2022 aanstaande. Eind januari liet minister De Jonge zich echter overtuigen van de noodzaak om meer tijd uit te trekken. Leveranciers waarschuwden het ministerie toen al maanden dat 1 juli onverantwoord was. Als nieuwe datum koos de bewindspersoon 1 januari 2023, maar dat staat nu op losse schroeven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7364159). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.