Managed hosting door True

Netwerkbeveiliging gemeenten zwaar onder de maat

 

kabels patch

Nederlandse gemeenten hebben hun netwerkbeveiliging niet op orde. Slechts één op de vijf gemeenten beschikt over de verplichte infrastructuur om hackpogingen en malware te monitoren en in kaart te brengen. Veel gemeenten voldoen niet eens aan het basisniveau voor informatiebeveiliging dat twee jaar geleden werd ingesteld.

Dat concludeert vergelijkingssite Vpndiensten.nl na een inventarisatie.

Om het basisniveau voor informatiebeveiliging binnen de Nederlandse overheid te regelen, is sinds 1 januari 2020 de Baseline Informatie Overheid (BIO) van kracht. Hierin is een standaard verplicht gesteld om verdachte incidenten op gemeentelijke netwerken te monitoren en te melden; een zogenoemde siem/soc (security information event management, security operations center). Uit de inventarisatie blijkt echter dat maar 21 procent van de gemeenten beschikt over die verplichte voorziening. Ook wordt er maar beperkt gebruikgemaakt van andere technologieën die netwerken veiliger maken. Zo zijn nog lang niet alle gemeenten aangesloten op de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI-netwerk) en het beveiligde wifi-netwerk govroam (zie overzicht per gemeente via link onderaan artikel).

Vpndiensten vindt het opmerkelijk dat een kleine minderheid van de gemeenten over de drie technologieën beschikt. Te meer omdat die maatregel volgens experts veel bijdragen aan de beveiliging van de gegevens van burgers. ‘Daarnaast is het gebruik van een siem/soc op dit moment verplicht, tenzij gemeenten kunnen uitleggen waarom dit niet het geval is.’

Volgens plannen van de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) zouden bovendien eind 2020 alle gemeenten aangesloten moeten zijn op het GGI-netwerk.

Beveiligingsmaatregelen per gemeente

Gemeenten beheren steeds meer privacygevoelige gegevens van burgers. Maar hoe veilig zijn deze gegevens voor bijvoorbeeld datalekken? En wat doen gemeenten tegen digitale dreigingen als hacks, ransomware en malware?  

In deze spreadsheet is per gemeente te zien of ze aan de drie beveiligingsmaatregelen voldoen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7344663). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.