Managed hosting door True

Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 2023

 

Softwareleveranciers en gebruikers krijgen tot 2023 de tijd om de benodigde systemen achter de nieuwe Omgevingswet onder de knie te krijgen. Minister De Jonge van Ruimtelijke Ordening stelt de invoering van de wet uit tot 1 januari volgend jaar. Via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gaan gemeenten, provincies en waterschappen hun omgevingsplannen publiceren, maar het systeem rammelt nog.

De nieuwe datum voor inwerkingtreding is drieënhalf jaar later dan aanvankelijk was beoogd. Er wordt al jaren gesteggeld over de nieuwe wet die tientallen eerdere wetten, bestuursmaatregelen en ministeriële regelingen bundelt en moderniseert. Er is vooral veel te doen over de achterliggende plansoftware die deze documenten vanuit één digitaal loket beschikbaar moeten maken.

De systemen zijn complex en bevatten volgens ingewijden ontwerpfouten die moeilijk zijn te verhelpen. Bovendien ontbreekt voldoende sturing op het dossier, concludeerde het Adviescollege ICT-Toetsing enkele weken geleden. Met name de samenhang tussen de verschillende systemen is een punt van zorg.

Onverantwoord

Tot kortgeleden was het plan de wet en het DSO in werking te nemen per 1 juli aanstaande. Eind januari liet minister De Jonge zich echter overtuigen van de noodzaak om meer tijd uit te trekken. Leveranciers waarschuwden het ministerie toen al maanden dat 1 juli onverantwoord was. Bovendien staat de Eerste Kamer nog steeds kritisch tegenover de nieuwe wet. Als nieuwe datum twijfelde De Jonge tussen 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Nu gunt hij iedereen dus de langste uitstelperiode, hoewel veel van zijn ambtenaren het DSO snel willen doordrukken.

'Er moet in de praktijk voldoende ruimte en tijd zijn om te oefenen met het nieuwe digitale systeem', schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. 'Door de datum van 1 januari 2023 te hanteren kan de wet verantwoord worden ingevoerd en is er duidelijkheid voor alle betrokken partijen.' Volgens de bewindspersoon moet alles wel zorgvuldig worden ingevoerd om te voorkomen dat de dienstverlening aan inwoners en bedrijven in het geding komt en gebiedsontwikkeling geen doorgang kan vinden.

Als de wet begin 2023 in werking treedt, is er nog veel werk aan de winkel, bekent De Jonge. Hij waarschuwt dat 'onvolkomenheden niet kunnen worden uitgesloten'. Het DSO wordt na 1 januari verder ontwikkeld en in de gaten gehouden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7322581). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.