De bouw van een groot datacentercomplex van Facebook in Zeewolde is een stap dichterbij gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Er is veel weerstand onder inwoners, boeren en milieupartijen, en ook de landelijke politiek roert zich.
Elf voor, acht tegen. Met die uitkomst heeft de lokale politiek ervoor gekozen het Trekkersveld IV niet langer te bestempelen als landbouwgrond, maar als industrieterrein. Het gaat om tweehonderd hectare. Op het perceel, dat momenteel behoort tot Europa's vruchtbaarste gronden, moet een complex van meerdere datacenters verrijzen in opdracht van Meta, het moederbedrijf van Facebook. De voorstemmers van de lokale PvdA/GroenLinks-fractie gaven de doorslag.
De besluitvorming over het nieuwe datacentercomplex verdient geen schoonheidsprijs. Volgens de NRC spelen er over dit onderwerp integriteitskwesties in de lokale politiek, waarbij onder meer de burgemeester wordt beticht van belangenverstrengeling en een kritisch raadslid door zijn eigen partij werd vervangen voor iemand die Facebook graag naar het Trekkersveld ziet komen. Voorstanders klagen over slechte berichtgeving in de media en ongewenste druk vanuit de landelijke politiek.
Nog niet definitief
Het is nog niet definitief dat Meta's plannen in Zeewolde doorgaan. Zo is een deel van het terrein geen eigendom van de gemeente, maar van het Rijksvastgoedbedrijf dat aanvullende voorwaarden stelt. Belanghebbenden kunnen bovendien bezwaar maken bij de Raad van State. Daarnaast is er sinds kort jurisprudentie, waarbij de rechter oordeelde dat gemeenten niet zomaar deals mogen sluiten met een enkele marktpartij, zonder andere gegadigden in staat te stellen mee te bieden.
Ook is de landelijke politiek kritisch over het energie- en waterverbruik van grote datacenters. De beoogde regeringspartijen schrijven in hun landelijke coalitieakkoord dat grote datacenters meer duurzame energiebronnen opeisen dan ze aan maatschappelijke en economische meerwaarde opleveren. De NOS berekende dat het energieverbruik van het nieuwe datacentercomplex van Meta vergelijkbaar is met 460.000 huishoudens. Om dit duurzaam op te wekken, zouden 115 windmolens of veertien vierkante kilometer aan zonnepanelen nodig zijn.
Lees ook