Managed hosting door True

Nog zeker tot 2032 zonder extra kosten roamen in EU

 

De huidige regels waarbij gsm-gebruikers gratis kunnen roamen in de verschillende landen van de Europese Unie zullen nog tot zeker 2032 gelden. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

De huidige regels lopen af in juni volgend jaar, maar de Commissie heeft ze dus met tien jaar verlengd. De nieuwe regels worden ook uitgebreid met nieuwigheden. Zo mogen consumenten in het buitenland ervan uit gaan dat ze dezelfde netwerksnelheid en -kwaliteit zullen krijgen als in hun thuisland. Als dat niet zo is, moet de operator hen daarvan op de hoogte stellen. Als ze bijvoorbeeld thuis betalen voor 5G, moeten ze dat ook in het buitenland krijgen. 

Een ander aanpassing is dat consumenten geïnformeerd moeten worden wanneer ze extra moeten betalen omdat ze uit het buitenland bellen. Dat is soms het geval als ze bijvoorbeeld de helpdesk van hun verzekeringsmaatschappij moeten contacteren. Ook wanneer klanten de (duurdere) netwerken gebruiken op een vliegtuig of boot (de zogenaamde non-terrestrial-netwerken) moet hen dat duidelijk worden gemaakt.

In de nieuwe roamingverordening worden ten slotte ook lagere wholesale-tarieven vastgesteld. Dat zijn kosten die door mobiele exploitanten onder elkaar worden aangerekend in ruil voor toegang tot netwerken. Voor data gelden er vanaf volgend jaar een plafond van twee euro per gigabyte. Tegen 2027 moet dat geleidelijk dalen naar een euro. Ook voor spraak en sms gaan de maximumprijzen naar beneden. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7285785). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.