Managed hosting door True

EU-consulaat in VS mikt op Big Tech en geopolitiek

 

Het techconsulaat komt in San Francisco

De Europese Unie wil dichter op Big Tech en de geopolitiek zitten en opent daartoe een 'techconsulaat' in San Francisco. Dat blijkt uit interne stukken in bezit van de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Hoge vertegenwoordiger buitenlands beleid van de EU Josep Borrell lichtte het plan vorige week toe aan de 27 ministers van Buitenlandse Zaken.

'Nog nooit waren mondiale techbedrijven zó machtig en hebben ze zo'n grote invloed op de maatschappij', schrijven Borrell en zijn ambtenaren volgens de krant. 'Het voeren van een geïnformeerde dialoog met het bedrijfsleven over hun rol en verantwoordelijkheden, is een belangrijk onderdeel van de buitenlandse digitale politiek.'

Om de dialoog met grote Amerikaanse techbedrijven te vergemakkelijken, wil de EU een vertegenwoordiging in San Francisco openen. In de Californische stad nabij Silicon Valley zitten al consulaten van veel Europese landen, maar daar komt dus een eigen EU-vertegenwoordiging bij.

Geopolitiek

"Autoritaire systemen gebruiken technologie om mensen in de gaten te houden en te onderdrukken"

Vanuit de nieuwe vestiging hoopt de Europese Unie ook meer invloed te krijgen op de geopolitieke aspecten van nieuwe digitale technologie. Vooral digitale activiteiten van overheden in landen als China, Iran en Rusland zijn de unie een doorn in het oog. 'Autoritaire systemen gebruiken digitale technologie om mensen in de gaten te houden en te onderdrukken', staat in de interne documenten. Daarin wordt China met naam en toenaam genoemd.

De EU zoekt samenwerking met gelijkgestemde landen om daarmee een blok te vormen tegen dergelijk misbruik van technologie door overheden.

Concurrentie

Het is pas van de laatste jaren dat digitale geopolitiek in de Europese Unie op de agenda staat. 'Technologie geeft in toenemende mate vorm aan de geopolitiek en speelt een centrale rol in de concurrentie tussen verschillende bestuursmodellen', schrijven de EU-diplomaten nu. 'Buitenlandse actoren gebruiken technologische ontwikkelingen om te manipuleren en in te mengen.' Volgens de diplomaten ondermijnen ze daarmee het functioneren van de democratie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7219877). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.