Managed hosting door True

Nederlandse hub voor Gaia-X van start

 

Het Europese initiatief Gaia-X heeft sinds deze week een Nederlandse hub voor de uitwisseling van kennis opgezet. Van daar uit kunnen Nederlandse bedrijven en instellingen aangeven hoe de Europese data- en cloudinfrastructuur moet worden ingericht. De hub zorgt voor de inbreng van Nederlandse gezichtspunten in de Europese overleggen.

TNO heeft dat als coördinator van de hub aangekondigd. Doelstelling is om steeds meer partijen bij Gaia-X te betrekken. Bij de ontwikkeling van deze data- en cloudinfrastructuur staat data-soevereiniteit hoog in het vaandel. Een te grote afhankelijkheid van Big Tech moet worden voorkomen.

Op de site komen ook use cases te staan. Zo wordt voor verschillende sectoren duidelijk hoe data slimmer kunnen worden ingezet. Ook worden de mogelijkheden van een Europese cloudinfrastructuur en data-opslag gedemonstreerd.

Meepraten

Volgens Jesse Robbers die voor TNO de hub coördineert, is het belangrijk dat Nederland meepraat over de regels en afspraken over de Europese cloud. Robbers: 'Hiervoor moeten we weten wat er op dit gebied nodig is voor Nederlandse organisaties uit verschillende sectoren zoals industrie, zorg, transport en onderwijs.'

Gaia-X is in 2019 gestart met elf Duitse en elf Franse partijen. Inmiddels heeft het initiatief al meer dan 250 Europese en internationale organisaties als lid die samen bedenken hoe die Europese infrastructuur eruit moet gaan zien. Nederlandse Gaia-X leden waaronder TNO, Philips, Surf en Brainport Industries nemen het voortouw rond zorg, onderwijs en 'smart industry'.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7207735). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.