Managed hosting door True

Rechtspraak test ai voor ‘weglakken’ van namen

 

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De Raad voor de Rechtspraak wil ai inzetten voor het anonimiseren van vonnissen. Er lopen meerdere tests met een ai-tool die persoonsgegevens in de uitspraken herkent en anonimiseert. In 2022 wacht mogelijk een landelijke uitrol.

"De ai-tool herkent 88 tot 92 procent van de persoonsgegevens in vonnissen"

In 2019 is een vooronderzoek gestart naar het ‘slim’ anonimiseren van uitspraken door middel van kunstmatige intelligentie ofwel ai. Daaruit komt naar voren dat een ai-anonimiseringstool in complexe uitspraken uitkomst biedt. Vervolgens is er een opdracht aanbesteed en een leverancier geselecteerd, meldt de Raad voor de Rechtspraak.

De komende maanden worden de algoritmes van de tool getraind met data van uitspraken. Zo leert de software persoonsgegevens herkennen. Ook wordt gekeken of de tool dezelfde uitkomsten haalt als in het vooronderzoek. Toen bleek dat een anonimiseringstool ongeveer negentig procent van de persoonsgegevens herkent. Ook wordt onderzocht of de ai-tool de huidige, vooral handmatige anonimisering van documenten kan vervangen.

‘Het blijft vervolgens nodig om handmatig de uitspraken te valideren en controleren’, voegt de bestuursorganisatie achter onder meer elf rechtbanken en vier gerechtshoven toe.  

2022 landelijke uitrol?

Volgens de Raad zijn openbaarheid en transparantie ‘kernpunten’ van de rechtspraak. Advocaten beschikken nu alleen over uitspraken die gepubliceerd zijn op Rechtspraak.nl. Maar momenteel komt maar vijf procent online (zie kader). Als vonnissen vaker openbaar zijn, kan er meer externe controle en onderzoek plaatsvinden en komen trends in beeld. 

De Raad hoopt door die slimme digitaliseringsslag de publicatiegraad van vonnissen te verhogen en te versnellen. Ook verwacht de Raad, mits de experimenten een positieve uitkomst hebben, in de loop van 2022 te starten met een gefaseerde landelijke invoering van de ai-tool voor het anonimiseren van vonnissen.

Problemen ict-projecten

Naast de privacy-uitdagingen bij de publicatie van uitspraken, kampt de rechtsketen met grote ict-uitdagingen. De afgelopen jaren liepen meerdere grote ict-projecten in de soep. Dat leidde tot vertraging van digitalisering en budgetoverschrijdingen van miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld.

Het rechtsorgaan werkt ‘na de ervaringen uit het verleden’ aan stapsgewijze digitalisering in de verschillende rechtsgebieden. Dit traject staat daar evenwel los van, laat de woordvoerder desgevraagd weten.

Driekwart uitspraken online

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak meldde eind mei 2021 in een interview met NRC dat binnen tien jaar tijd driekwart van de vonnissen online beschikbaar moet komen. Een grote stap, omdat het percentage nu op vijf procent staat.

De doelstelling hangt samen met de Wet open overheid. Daarin staat dat beleidsstukken van overheden openbaar toegankelijk moeten zijn. Voor de online-publicatie van die stukken moet voldaan worden aan privacyregels zoals vastgelegd in de AVG. Dat vormt bij stukken waarin privacygevoelige data staat een grote uitdaging voor overheden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7196920). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.