Managed hosting door True

Switch stelt burgemeester persoonlijk aansprakelijk

Twentse externe beheerder voelt zich de gebeten hond

 

Het conflict tussen de gemeente Hof van Twente en Switch IT Solutions verhardt zich. De externe beheerder van de door hackers getroffen gemeentelijke ict-systemen stelt burgemeester Ellen Nauta persoonlijk aansprakelijk voor reputatieschade.

Switch IT Solutions meent door Ellen Nauta’s uitspraken belangrijke opdrachten te hebben verloren. De it-beheerder had volgens de burgemeester wel eens mogen waarschuwen dat het wachtwoord Welkom2020 de deur voor hackers openzette. Nauta erkent dat haar ambtenaar nooit zo’n simpel wachtwoord had mogen gebruiken, maar vond ook dat Switch van zich had moeten laten horen. De burgemeester verweet het bedrijf uit Enschede ook fouten bij de inrichting van systemen. Ook het toezicht en de back-ups waren volgens haar niet in orde. 

Bij een aanval met ransomware afgelopen december gingen op grote schaal basisdata verloren. Nauta wilde meteen na bekend worden van de ramp open kaart spelen om te voorkomen dat andere gemeenten in soortgelijke problemen terecht komen. De gemeente weigerde losgeld te betalen. Meerdere servers werden daarop gewist. Gevolg is dat nog steeds bepaalde vitale onderdelen niet of gebrekkig werken. Gemeentelijke diensten lijden daaronder. 

In een reactie aan Tubantia stelt Nauta de uitspraken over Switch IT Solutions te hebben gedaan namens de gemeente en niet als privépersoon. ‘Dus met een persoonlijke aansprakelijkheidsstelling kan ik niets, zo werkt het niet.’

Pijnlijk

Let wel, Nauta staat allerminst alleen in haar kritiek op Switch. Onderzoeksrapporten van forensisch onderzoeker NFIR en cyberdeskundige Brenno de Winter alsmede de gemeente zelf waren voor de externe beheerder pijnlijk. De infrastructuur bleek volgens deze rapporten gebrekkig ingericht. Vrijwel alle systemen hadden tot elkaar toegang. Van netwerksegmentatie was geen sprake. 

Vlak voordat burgemeester Nauta deze rapporten ging toelichten, probeerde Switch de gemeente alle schuld in de schoenen te schuiven. Daar maakte het bedrijf bepaald geen vrienden mee. De verhouding met de Hof van Twente verslechterde. De gemeente stuurt aan op een schadevergoeding van Switch wegens geleverde wanprestatie. 

Overigens heeft Computable aan Switch op 19 maart een groot aantal vragen gesteld. Die zijn tot nog toe onbeantwoord gebleven. Switch beriep zich daarbij op de inhoud van het contract met de gemeente en de security.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7174872). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!