Managed hosting door True

Kamer wil uitleg van minister over rol Huawei bij KPN

 

Een aantal politieke partijen maakt zich zorgen over het beheer van de Huawei-apparatuur in de kern van het mobiele netwerk van KPN. Dat zou nog steeds in handen liggen van medewerkers van het Chinese it-bedrijf, stelt de Volkskrant. D66, VVD, CDA en SP roepen demissionair CDA-staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken & Klimaat morgen voor uitleg naar de Tweede Kamer. De bewindsvrouw heeft telecomzaken in haar portefeuille.

Hoewel KPN het met klem ontkent, stelt de Volkskrant vandaag in een artikel dat Huawei nog steeds het beheer van apparatuur in de kern van het mobiele netwerk van KPN uitvoert. Ook hebben medewerkers van Huawei ‘beheerdersrechten’ op het netwerk van KPN. Diverse KPN-bronnen, allen anoniem, beweren dit. Zo zou het beheer van het mobiele 4G-netwerk zijn uitbesteed aan Huawei.

Tweede Kamerleden vrezen dan ook voor afluisterpraktijken van de Chinese overheid via Huawei. Ze vragen zich af hoe kwetsbaar ‘onze vitale infrastructuur is voor buitenlandse beïnvloeding’ en willen hierover opheldering van minister Keijzer tijdens het vragenuurtje morgen in de Kamer.

In april 2019 werd bekend dat KPN Huawei uitsluit als leverancier voor het core-netwerk van het nieuw te bouwen 5G-netwerk. Alleen een westerse partij mag de apparatuur leveren. KPN scherpte naar eigen zeggen het securitybeleid voor vaste- en mobiele-netwerkleveranciers aan.

Risicoanalyse

De Volkskrant publiceerde zaterdag een artikel over een risicoanalyse van Capgemini uit 2010, in opdracht van KPN uitgevoerd, waaruit zou blijken dat het Chinese technologiebedrijf Huawei in het verleden ongeautoriseerde en ongecontroleerde toegang had tot de kern van het mobiele netwerk. Huawei-medewerkers zouden daardoor alle gesprekken hebben kunnen meeluisteren, zelfs die van toenmalig premier Balkenende. Bewijzen daarvoor zijn overigens niet geleverd.

In een reactie stelt KPN dat het naar aanleiding van de risicoanalyse elf jaar geleden een verbeterplan opstelde en direct uitvoerde. Ook besloot het niet over te gaan tot uitbesteding van het onderhoud en beheer van het mobiele netwerk. Het telecomconcern stelt dat het dit - tot op de dag van vandaag - zelf uitvoert, met ondersteuning van deskundigen van meerdere partijen, zoals Huawei, Ericsson en Nokia. 'Voor al onze leveranciers geldt dat wij ze onderwerpen aan strikte veiligheidsrichtlijnen en ze allemaal moeten voldoen aan de KPN Security Policy', schrijft de telco.

Volgens KPN heeft geen enkele leverancier 'ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde’ toegang tot de netwerken en systemen. Ook van de mogelijkheid om KPN-klanten af te luisteren of aftapinformatie in te zien, is geen sprake. Het bedrijf zegt in al die jaren nooit te hebben geconstateerd dat er door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit zijn netwerken en klantsystemen, of dat er is afgeluisterd.

Geen toegang

Huawei laat in een verklaring weten nooit toegang te hebben gehad tot aftapdata. 'Wij hebben niet kunnen meeluisteren met gesprekken van de minister-president of wie dan ook', aldus Gert-Jan van Eck, operationeel directeur Huawei Nederland. 'De aantijging dat de minister-president kon worden afgeluisterd door ons is volstrekt ongeloofwaardig en een onderschatting van de beveiliging van de aftapomgeving. Het kan gewoon niet.'

Ook ontkent hij dat Huawei-medewerkers ongeautoriseerde toegang hadden tot het netwerk en de data van KPN of gegevens onttrokken aan dat netwerk. 'Het artikel spreekt daarnaast over zes medewerkers die zich ongeautoriseerd toegang zouden hebben verschaft tot klantinformatie van KPN. Deze medewerkers vielen onder de directe verantwoordelijkheid van KPN en niet van Huawei Nederland.' Volgens Van Eck heeft Huawei het rapport van Capgemini nooit ingezien.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7169391). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.