Managed hosting door True

Politie stopt met Amber Alert, ontwikkelaar boos

 

Amber Alert melding op snelwegbord

De Nederlandse politie stapt af van Amber Alert, het alarmeringssysteem voor vermiste kinderen. Vanaf 22 juli worden de meldingen geïntegreerd in Burgernet. Netpresenter, het Limburgse bedrijf dat Amber Alert ontwikkelde en beheert, is not amused.

De politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid willen een meer samenhangend systeem van publieksalarmering, waarbij alle meldingen vanuit de nieuwe versie van Burgernet worden verstuurd. Hierdoor zouden vermissingsalarmeringen efficiënter en goedkoper verlopen. Ook zou het de herkenbaarheid van de berichtgeving verbeteren. Volgens de politie blijft de kwaliteit en functionaliteit van de voorziening gehandhaafd, ‘ook tijdens de beperkte technische overbruggingsperiode gedurende het integratietraject’.

Burgernet 2.0

Sinds begin 2020 is de nieuwe versie van het Burgernet-systeem operationeel. Volgens de politie kent dit systeem een breed bereik en meer functionaliteit dan zijn voorganger. Zo is het in de nieuwe versie mogelijk om landelijke berichten met foto’s te versturen. Het beheer van Burgernet 2.0 is sinds afgelopen januari in handen van de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS), waarin politie, ambulancezorg, Koninklijke Marechaussee en de Veiligheidsregio/Brandweer-organisatie samenwerken. In de toekomst verzendt de LMS alarmeringsberichten vanuit de meldkamer.

Het systeem van Amber Alert Nederland werd in 2008 ontwikkeld door ict-bedrijf Netpresenter in samenwerking met de politie. Dit gebeurde enkele jaren nadat in Amerika een vergelijkbaar concept met dezelfde naam verscheen. Wereldwijd zijn via Amber Alert 1040 meldingen gedaan, wat in 94 procent van de gevallen leidde tot een veilige thuiskomst van het vermiste kind. Het systeem geniet grote naamsbekendheid. Sinds 2016 wordt het Nederlandse systeem ook op Malta ingezet.

Verbijsterd

"De politie doet alsof we twee keer per jaar wat sms’jes versturen"

Medeoprichter Frank Hoen van Netpresenter is verbijsterd over het besluit van de politie om te stoppen met Amber Alert. De opsporing van vermiste en ontvoerde kinderen komt erdoor in gevaar, meent hij. Hoen wijst erop dat Burgernet vooral een lokaal alarmeringssysteem is, dat niemand associeert met kindervermissingen. Ook zou de politie Burgernet niet over de grens kunnen inzetten, terwijl de helft van de Amber Alerts volgens Hoen in het buitenland eindigt.

De relatie tussen Netpresenter en de politie is al enkele jaren troebel. In november 2018 besloot de politie het systeem achter Amber Alert aan te besteden. Dit werd toen via een rechtszaak door Netpresenter voorkomen. Hoen: ‘De politie doet alsof we twee keer per jaar wat sms’jes versturen, maar we zijn het hele jaar aan het werk om het Amber Alert-systeem verder te verbeteren.’ Hij vertelt dat de vermissingsberichten worden getoond op treinstations, benzinestations, buitenschermen, pinautomaten, websites, in supermarkten, taxi’s en luchthavens. ‘Daar hebben we jaren aan gebouwd en dat wil de politie allemaal, integraal, kapot maken.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7161678). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.