Managed hosting door True

Verhoeven kraakt encryptieplan Grapperhaus

 

Kees Verhoeven

Kees Verhoeven haalt flink uit naar Ferd Grappperhaus. Volgens het D66-Kamerlid wil Grapperhaus (CDA) demissionair minister van Justitie en Veiligheid ‘koste wat het kost’ wetgeving over encryptie aanpassen om de communicatie van criminelen via berichtendiensten te verzwakken.

Volgens Verhoeven gaat dat plan veel te ver. Hij vreest dat de overheid straks over de schouder van burgers kan meelezen in diensten als Whatsapp en Facebook. ‘Als een jengelend kind blijft de minister proberen dit controversiële plan door te voeren’, schrijft Verhoeven in een post op LinkedIn.

Volgens de D66-politicus is het ‘de zoveelste keer’ dat minister Grapperhaus de versleuteling van diensten die via breedband en over het open internet worden aangeboden, probeert te verzwakken. Het gaat om zogenoemde over‐the‐top (ott)-diensten als WhatsApp en Facebook. ‘Onder het mom van de 'nationale veiligheid' wil hij communicatie van criminelen kunnen kraken’, aldus Verhoeven.

Het probleem is volgens de D66'er dat ‘een beetje versleuteling niet bestaat' en er geen veilige achterdeurtjes zijn. ‘Van een ingang kan iedereen gebruik maken. Ook kwaadwillenden. Bovendien is het een rechtstatelijk principe dat de overheid niet meeleest over de schouder van haar burgers.’ Hij vervolgt: ‘Het Nederlandse standpunt is daarom al sinds 2016 dat encryptie sterk moet zijn en niet voor niets blokkeerde de Tweede Kamer dit onzalige decryptie-voorstel eind vorig jaar.’

Nieuw kabinet

Verhoeven reageert met zijn commentaar op een bericht van de NOS. Dat meldde gisteren dat de overheid nog steeds werkt aan plannen om de beveiliging van chatberichten af te zwakken, zodat berichten van verdachten zijn te onderscheppen.

Het plan van demissionair minister Grapperhaus leek eerder te sneuvelen, maar ambtenaren zijn de mogelijkheid nog steeds aan het onderzoeken, bevestigen bronnen binnen het ministerie aan de NOS. ‘Het onderwerp wordt pas na de verkiezingen behandeld. Het is dus aan het nieuwe kabinet en de op 17 maart te kiezen Tweede Kamer.’


Verkiezingsretoriek

"Als een jengelend kind probeert de minister dit controversiële plan door te voeren."

Verhoeven, die na de verkiezingen niet terugkeert in de Tweede Kamer, grijpt in zijn commentaar op Grapperhaus ook de mogelijkheid aan tot wat verkiezingsretoriek. 'Nu probeert hij zelfs als demissionaire bewindspersoon stiekem de Kamer te omzeilen. Intussen schrijft zijn collega Dekker van 'Rechtsbescherming' doodleuk dat hij een Kamermotie voor meer AP-geld overlaat aan een volgend kabinet.' Daarmee doelt hij op de tekorten aan mankracht en middelen bij privacy-toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). 

'Slechte plannen en selectief shoppen. CDA en VVD schenden de rechtstaat. Het is tijd voor een frisse wind op het ministerie’, aldus Verhoeven in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen op 17 maart. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7146743). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.