Managed hosting door True

ACM blijft erbij: Klic-viewer Kadaster mag

 

Kaartje met kabels en leidingen uit de Kliq-viewer

Wederom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald dat de Klic-viewer van het Kadaster past binnen zijn overheidstaak. Er is geen sprake van oneerlijke concurrentie door de overheid. De wet Markt en Overheid (M&O) wordt niet overtreden, aldus de ACM. Een aantal bedrijven had de marktwaakhond gevraagd op te treden vanwege oneerlijke concurrentie. ACM wijst dit handhavingsverzoek dus af, net als in een eerdere kwestie in 2017.

Met de applicatie Klic-viewer van het Kadaster kunnen bedrijven, zoals aannemers die aan de weg werken, ter plekke zien waar kabels en leidingen liggen. Daarmee kan (graaf)schade worden voorkomen. De landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens heeft de Klic-viewer geschikt gemaakt voor gebruik op mobiele apparaten zoals smartphones. Het biedt deze applicatie gratis aan.

In 2016 maakte Prosilic, die zelf applicaties ontwikkelt waarbij gebruikers gegevens uit het Kadaster kunnen raadplegen, bij de ACM bezwaar tegen de gratis verstrekking van de Klic-viewer door het Kadaster. Dit zou concurrentieverstorend werken, waarmee de wet M&O werd overtreden. De autoriteit oordeelde in 2017 dat deze wet in dit geval niet van toepassing was. Het gratis aanbieden van de Klic-viewer valt onder de publieke taak van het Kadaster, zoals neergelegd in de Kadasterwet en de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten. Het Kadaster hoeft de kosten van deze dienst daarom niet in rekening te brengen bij de afnemers.

Nieuwe klacht

Daarna ontwikkelde het Kadaster het product verder en maakte van de desktopversie ook een mobiele versie. Grondroerders gebruiken deze 'online-Klic-viewer' als zij ter plekke kabel- en leidinggegevens willen raadplegen. Daarmee schopte het Kadaster opnieuw tegen het zere been van Prosilic, maar nu ook van andere it-bedrijven die soortgelijke producten aanbieden. Samen met Prosilic dienden BlindGuide, Geodirect, GOconnectIT, MijnKlic, Syntax Inframediairs, Go Wibon en Spatial Eye vorig jaar een handhavingsverzoek in bij de ACM. Met net als in 2016 de klacht dat het Kadaster met de online-viewer een economische activiteit verricht en deze dan ook ten onrechte gratis aanbiedt.

ACM verwerpt ook deze tweede klacht met opnieuw het argument dat de Klic-viewer past binnen de overheidstaak van het Kadaster. Die strekt zich uit van 'het bevorderen van de kenbaarheid van de ligging van ondergrondse kabels en leidingen, het beheer van het elektronische informatiesysteem waarmee informatie tussen beheerders enerzijds en opdrachtgevers, grondroerders en bestuursorganen anderzijds wordt uitgewisseld, alsmede het verstrekken van gebiedsinformatie.' Hiermee is het algemene belang van de openbare veiligheid gediend, wat een typische overheidstaak is.

Doorontwikkeling of functionaliteit

Daarnaast meent de ACM dat de online-Klic-viewer geen nieuwe functionaliteit bevat maar alleen doorontwikkeld is. De groep klagende it-bedrijven is het hier niet mee eens. Daarbij wijzen zij op de plannen van het Kadaster om de Klic-viewer nog verder te ontwikkelen, al is het nog onduidelijk wat de roadmap is. Zij zeggen hun producten daardoor niet verder rendabel te kunnen innoveren omdat het risico bestaat dat het Kadaster zulke functionaliteit eveneens kosteloos gaat aanbieden.

De waakhond stelt echter dat zij alleen uitspraak kan doen over de doorontwikkelde Klic-viewer zoals die bestond ten tijde van het indienen van het handhavingsverzoek. De betrokken bedrijven kunnen nog in hoger beroep.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7146322). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.