Managed hosting door True

AP luidt noodklok voor toename in datadiefstal

Aantal datalekken neemt af

 

cybersecurity

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving in 2020 in totaal 1.173 meldingen over hacks waarbij persoonsgegevens zijn gestolen. Dat is een toename van dertig procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarentegen is het aantal datalekmeldingen afgenomen.

Dat blijkt uit de ‘Rapportage Datalekken 2020’ dat de AP vandaag publiceert.

In 2020 ontving de AP in totaal 23.976 datalekmeldingen. Dat is een daling van elf procent ten opzichte van 2019. Bijna vijf procent van de meldingen betreft datadiefstal. Cybercriminelen zetten hacking, malware of phishing in om persoonsgegevens buit te maken. De autoriteit zegt dat dit type meldingen met bijna een derde is gestegen ten opzichte van vorig jaar. In 2019 namen dergelijke meldingen al met een kwart toe.

Het rapport concludeert dat vooral grote organisaties die veel persoonsgegevens verwerken het doelwit zijn van datadiefstal. Iets meer dan veertig procent van de meldingen komt van organisaties met meer dan vijfhonderd medewerkers. Het type datalek komt het meest voor in de sector gezondheid en welzijn (13 procent) gevolgd door onderwijs (11 procent), ict-dienstverlening (9 procent) en handel en autobranche (8 procent).

Dat persoonsgegevens steeds vaker het doelwit zijn van criminelen, vindt de autoriteit zeer verontrustend. Criminelen kunnen de persoonsgegevens gebruiken voor identiteitsfraude of oplichting en de schade kan tot in de duizenden euro’s lopen.

Type datalekken

Datadiefstal is dus goed voor zo’n vijf  procent van alle datalekken. Nog steeds ontstaat twee derde deel van datalekken doordat de persoonsgegevens naar een verkeerde ontvanger zijn versturen. Dat wordt gevolgd doordat een post met persoonsgegevens is kwijtgeraakt (8 procent). Andere type datalekken ontstaan wanneer verkeerde persoonsgegevens in een klantportaal worden getoond (4 procent), wanneer een apparaat of gegevensdrager, zoals usb-stick, is kwijtgeraakt of gestolen (3 procent) en wanneer persoonsgegevens per ongeluk worden gepubliceerd (3 procent).

Van de 23.976 datalekmeldingen komt maar liefst dertig procent uit de sector gezondheid en welzijn. Dat is een daling van vier procent ten opzichte van 2019. De daarop volgende meest getroffen sectoren zijn de financiële dienstverlening en het openbaar bestuur (beide 22 procent). De financiële sector noteert een daling van 34 procent en bij de overheid stijgt het aantal datalekken met dertien procent. Die stijging bij de overheid komt vooral doordat er meer persoonsgegevens zijn afgegeven of verstuurd aan een verkeerde ontvanger. Drie procent van de datalekmeldingen is afkomstig uit de ict-sector.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7144233). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij AP

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!