Managed hosting door True

Overheid weigert betaling losgeld aan criminelen

 

De Nederlandse overheid betaalt geen losgeld aan cybercriminelen. Ze laat zich bij ransomware-aanvallen niet afpersen. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is niet ingegaan op de eis van de criminelen om losgeld te betalen voor het vrijgeven van bestanden. Dit meldt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aan de Tweede Kamer.

Het is niet altijd zo geweest dat de overheid weigert losgeld te betalen. Bij de ransomware-aanval op de Universiteit Maastricht, eind 2019, werd dit nog wel gedaan. Maar inmiddels is betaling voor de overheid taboe.

Van Engelshoven reageert op de ransomware-aanval op de systemen van de NWO, eerder deze maand. Inmiddels is deze organisatie, samen met het bedrijf Northwave en SURFcert, bezig met het onderzoek naar de impact van de hack en met het herstel van de bestanden en systemen. Over de voortgang weigert Van Engelshoven mededelingen te doen.

Niet toegankelijk

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de politie zijn geïnformeerd over de zaak. Door deze aanval zijn de applicaties op het netwerk van NWO momenteel niet toegankelijk. De afhandeling van subsidieaanvragen staat stil.

Gisteren werd bekend dat de hackersgroep DoppelPaymer op het Darkweb is begonnen met het lekken van interne NWO-documenten. De criminelen proberen zo extra druk te zetten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7143553). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.