Managed hosting door True

Ook Zeewolde pronkt met datacenterplannen

 

Na Hollands Kroon wil ook Zeewolde landbouwgrond opofferen voor een mega-datacenter. De gemeente uit Flevoland heeft de officiële aftrap gegeven door deze week het ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld openbaar te maken.

Welke partij - het gaat om een Amerikaanse onderneming (AWS? Facebook?) - een datacenter wil neerzetten in Zeewolde wordt geheim gehouden totdat alle procedures achter de rug zijn. Volgens Omroep Flevoland gaat het om een datacenter, verdeeld over vijf gebouwen, dat in zijn geheel op z'n vroegst in 2028 klaar is.

De omroep meldt dat Zeewolde het bedrijventerrein Trekkersveld, gelegen langs de Gooiseweg, met tweehonderd hectare wil uitbreiden. Tachtig procent daarvan is bedoeld voor de hyperscaler-locatie. Dit terrein is nu nog vruchtbare landbouwgrond. Om de bouw van het datacenter mogelijk te maken moet eerst de bestemming worden gewijzigd. Daarvoor is het ontwerpbestemmingsplan bedoeld en moeten vier boeren worden uitgekocht.

Gemeente Zeewolde claimt dat de herbestemming de moeite waard is, omdat de bouw van een datacenter flink wat werkgelegenheid oplevert. Zij noemt een getal van duizend tot vijftienhonderd werknemers die nodig zijn om de vijf datahallen met bijbehorende kantoren te realiseren. De bedoeling is dat de bouw in het tweede kwartaal van 2021 begint.

Niet realistisch

Vaak gaat het bij dit soort bouwprojecten echter om buitenlandse werknemers die door de datacenterexploitant zelf worden uitgekozen. Ook de bemensing van het datacenter zelf is doorgaans internationaal gekleurd. Zeewolde had het bij een presentatie van de plannen over vijfhonderd arbeidsplaatsen, waarvan honderd hoogopgeleid, die bij het datacenter aan de slag kunnen. Dat aantal lijkt schromelijk overdreven. 

Tegen dit soort onrealistische bespiegelingen van gemeentes ontstaat steeds meer weerstand bij inwoners. Ook de energieslurpende, de omgeving ontsierende datadozen ondervinden kritiek. Bij de gemeente Hollands Kroon zijn inmiddels diverse actiegroepen ontstaan die zich verzetten tegen het beleid van deze gemeente, waar al blokkendozen van Google en Microsoft staan, om daar nog meer datacenters neer te zetten.

Verzet

Ook landelijke media weten de weerstand onder de bevolking en het twijfelachtige optreden van gemeentebesturen, die moeten onderhandelen met machtige techconcerns, inmiddels te vinden. Zo beschreef De Telegraaf recent de bestuurlijke chaos die in Noord-Holland is ontstaan. Daar betwisten de provincie Noord-Holland en Hollands Kroon inmiddels wie eigenlijk het bevoegd gezag is als het gaat om het verlenen van omgevingsvergunningen voor bijvoorbeeld datacenters.  

Een lezer van De Telegraaf reageerde daarop met een ingezonden brief met als strekking: 'Ik wil erop wijzen dat in de provincie Flevoland, gemeente Zeewolde, een identieke casus aan de gang is. Met veel geheimzinnigheid wordt in Zeewolde het vergunningenproces voor de aanleg en bouw voor een giga datacenter op toekomstig industrieterrein Trekkersveld III voorbereid en gemanipuleerd. En alle valse argumenten over werkgelegenheid, energieverbruik, teruglevering van warmte en waterverbruik worden uit de kast gehaald.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7142950). © Jaarbeurs IT Media.

5,3


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.