Managed hosting door True

Overheid maakt werk van slimme steden

51 partijen ondertekenen City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

 

Zestien gemeenten en twee provincies, een waterschap, vijftien bedrijven en veertien maatschappelijke organisaties werken de komende twee jaar aan twaalf smart city-vraagstukken. Dit met het doel om smart cities tot een hoger niveau te brengen. De partijen doen dit in het kader van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’, die op 3 december ondertekend wordt door staatssecretaris Knops (BZK), minister Van Nieuwenhuizen (IenW), minister Grapperhaus van (JenV) en de 51 deelnemers.

Smart cities bieden nieuwe kansen om steden duurzamer te maken, maar hier staan ook risico’s op het gebied van privacy en democratie tegenover. Om kansen te benutten en risico’s te vermijden, is de City Deal in het leven geroepen. Hierin maken de partijen goede afspraken worden nieuwe werkwijzen ontwikkeld.

‘Een slimme stad, zo doe je dat’ richt zich op het veranderen van de processen die regio’s, steden en dorpen gebruiken bij het ontwerpen, inrichten, beheren en besturen. Hiervoor worden minimaal twaalf nieuwe instrumenten ontwikkeld. Deze moeten de processen veranderen waarmee regio’s, steden en dorpen worden ontworpen, ingericht, beheerd en bestuurd. Denk hierbij aan een effectieve datastrategie voor gemeenten, businessmodellen voor de slimme stad of de betrouwbaarheid van burgermeting van luchtkwaliteit, geluid en het grondwater.

De nieuwe tools worden zo ontwikkeld dat deze haalbaar, schaalbaar en deelbaar zijn zodat ook andere steden ze kunnen benutten.

City Deals

City Deals zijn in 2015 in het leven geroepen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het zijn samenwerkingsverbanden waarin steden, ministeries en andere maatschappelijke partners en/of marktpartijen samenwerken aan bepaalde thema's, waaronder cyberveiligheid. In vier jaar tijd worden projecten van deelnemers door de overheid gefinancierd om zo te experimenteren en inzichten op te doen om een landelijk of stedelijk beleid in te voeren.

51 deelnemers

De volgende overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties ondertekenen de City Deal Een slimme stad, zo doe je dat: gemeente Almere, AM, gemeente Amersfoort, Amsterdam Smart City, gemeente Apeldoorn, Arcadis, Argaleo, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BNA, BNSP, BPD Ontwikkeling, gemeente Breda, BTG, gemeente Capelle aan den IJssel, Civity, gemeente Den Haag, gemeente Deventer, DHM, Economic Board Utrecht, ELBA\REC, gemeente Enschede, FIWARE Foundation, FME, Future City Foundation, gemeente Heerlen, Heijmans, gemeente Helmond, gemeente ‘s-Hertogenbosch, ICTU, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid, Kadaster, Kennedy Van der Laan, gemeente Maastricht, NVTL, Provincie Overijssel, Over Morgen, Phbm, Platform31, Nationale Politie, Rijksvastgoedbedrijf, Stad Roeselare (België), gemeente Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen, VodafoneZiggo, Waterschap Vallei en Veluwe, We-Consultants, WeCity, provincie Zuid-Holland, gemeente Zwolle. Deze City Deal wordt daarnaast gesteund door VNG en de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7101641). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.