Managed hosting door True

Toekomst twee megatenders VNG ongewis

GT Software Broker gestopt; GT Connect gestopt?

 

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt de aanbesteding GT Software Broker definitief te hebben stopgezet. Wel blijft VNG met gemeenten in gesprek over een andere opzet om software gemeenschappelijk in te kopen. Daarnaast is er onrust over een andere tender: GT Connect voor spraakverkeer. VNG ontkent dat het contract met Atos is opgezegd.

Bij de VNG lopen er onder de noemer GT (Gemeentelijke Telecommunicatie) op it- en telecomgebied sinds een aantal jaren mega-tenders waarbij gemeenten en lokale overheidsdiensten gezamenlijk optrekken. Dat heeft geleid tot een paar succesvolle aanbestedingen, zoals GT Mobiele Communicatie (1 en 2), GT Vaste Communicatie, GT Print en GT Microsoft. 

Niet alles loopt even soepel bij dit soort grote projecten met veel betrokkenen. Zo is de tender GT Software Broker definitief gestopt. Eind vorig jaar was die al op pauze gezet en volgde er een herijking. Kortgeleden is besloten om er helemaal een streep onder te zetten; de opzet bleek voor sommige gemeenten toch te onduidelijk.

Het project had tot doel het beschikbaar stellen van een dienst aan de deelnemers - gemeenten en gemeentelijke deelnemingen - waarmee zij standaardsoftware kunnen bestellen. Voor deze dienst zou via de aanbesteding een softwarebroker worden geselecteerd die alles rond de inkoop van de gevraagde standaardsoftware en afhandeling van de bestellingen kan regelen.

Maar, benadrukt VNG-woordvoerder Daan Oltheten, het dossier software is niet van de baan. Het gezamenlijk inkopen van software wordt nog steeds als kansrijk gezien. De GT-stuurgroep en de klankbordgroep met gemeentelijke vertegenwoordigers gaan zich in de komende maanden buigen over de haalbaarheid van een andere opzet. Daarbij wordt ook gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van Common Ground, dat moet leiden tot een basis-ict-infrastructuur voor alle gemeenten.

Stekker er uit?

"Die opmerkingen moet je op hun conto schrijven"

Over een andere tender, die in april 2019 is afgerond, gaan geruchten dat het contract met de winnende leverancier Atos is opgezegd. Het betreft GT Connect, waarbij de it-dienstverlener de afhandeling van spraakverkeer (inclusief klantcontactcentra) voor de aangesloten gemeenten op zich zou nemen. Volgens het bureau GT Connect Advies kwam de dienstverlening niet van de grond en heeft de VNG de stekker er uit getrokken.

Dat laatste wordt ontkend door zegsman Oltheten. 'We hebben nog steeds een contract. We communiceren over de status hiervan op dit moment alleen met de deelnemers.' Hij wijst er op dat GT Connect Advies niets te maken heeft met de VNG en GT Connect. Het blijkt een door twee telecomadviseurs opgezet bureau te zijn dat diensten aanbiedt aan gemeenten en een verklaring over het stoppen van GT Connect op zijn website heeft gezet. 'Die opmerkingen moet je op hun conto schrijven', stelt Oltheten, die de op- én naamstelling van het bedrijf op z'n zachtst gezegd niet handig vindt. Bij leverancier Atos is het nog wachten op een reactie.

GT-tenders

Momenteel zijn nog de aanbestedingen GT End User Devicers en GT Repro & Grootformaat in voorbereiding. Ook wordt er gekeken naar een opvolger voor de collectieve inkoop van mobiele communicatie, ook wel GT Mobiele Communicatie 3 genoemd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7091235). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.