Managed hosting door True

Ddos-aanvallen zijn onvermijdelijk

 

DDoS-aanval

Gemiddeld vinden er twee à drie keer per dag ddos-aanvallen plaats op Nederlandse bedrijven. We zullen er mee moeten leven omdat deze sabotagepogingen, waarbij heel veel verkeer naar computernetwerken wordt gestuurd om ze onbruikbaar te maken, niet zijn te voorkomen.

Dat schrijft staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken & Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarmee op vragen van de VVD over de recente ddos-aanvallen op Nederlandse internetproviders zoals Caiway. De intensiteit van ddos-aanvallen neemt al jaren gestaag toe. Keijzer kan niet inschatten wat de economische schade hiervan is. Dit hangt af van de omvang van de verstoring, de duur hiervan en de getroffen diensten.

De Nationale DDoS Wasstraat (NaWas), een non-profit-initiatief om ddos-aanvallen te mitigeren, registreerde vorig jaar 919 aanvallen. Dit is een lichte daling ten opzichte van het aantal aanvallen in 2018, terwijl het aantal deelnemers groeide in dezelfde periode. De laatste maanden is weer sprake van een stijging van het aantal aanvallen. Ook de intensiteit neemt toe. De NaWas heeft negentig deelnemers en beschermt 2,5 miljoen nl-domeinen, ongeveer veertig procent van het Nederlandse internet.

Volgens de staatssecretaris is het wel mogelijk de kwetsbaarheid voor en de impact van ddos-aanvallen te verkleinen. Hierbij is samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven cruciaal, zo laat ze weten. Dit loopt via het Digital Trust Center (DTC) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dit laatstgenoemde centrum draagt met zijn expertise ook bij aan de publiek-private anti-ddos-coalitie en de Information Sharing and Analysis Centers (ISACs). Binnen de ISACs wordt kennis uitgewisseld over onder andere ddos-aanvallen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7081991). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.