Managed hosting door True

Centric-klanten dupe van lastercampagne

Computable start onderzoek naar e-mails Gerard Sanderink

 

E-mail schandaal lastercampagne

Klanten van ict-dienstverlener Centric zijn ongevraagd bestookt met e-mails waarin lasterlijke en privacygevoelige informatie staat. De mails zijn verzonden vanuit het Strukton-account van Centric-topman Gerard Sanderink. Zo ontving de directie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) processtukken en beschuldigingen aan het adres van Sanderinks ex-partner Brigitte van Egten. Naast de VNG zijn meer organisaties, veelal Centric-klanten, slachtoffer van de lastercampagne. Om een onderzoek te starten naar de zender van de berichten roept Computable organisaties op zich te melden.

Het is niet de eerste keer dat er lastermail wordt verstuurd via het account van Gerard Sanderink bij Strukton. Daarvan is vooral sprake als er nieuwe rechtszaken spelen tussen hem en zijn ex-partner Van Egten. Zo werden mails naar ministeries verzonden; zelfs minister Fred Grapperhaus van Justitie & Veiligheid werd rechtstreeks aangeschreven. Ook media werden 'geïnformeerd'. Zo ontving Computable op 4 april 2019 processtukken via het Strukton-account van Sanderink over een kort geding dat de dag ervoor plaatsvond.

Technisch onderzoek

"E-mails rammelen aan alle kanten"

Computable heeft eerder onderzoek naar dergelijke e-mails gedaan omdat er sterke twijfel bestaat over de herkomst ervan. Ja, de mails zijn ondertekend met de naam van Gerard Sanderink en ja, ze zijn verstuurd via zijn Strukton-adres, maar inhoudelijk rammelen de e-mails en zijn ze niet in lijn met de statuur van Sanderink.

Technisch onderzoek wijst uit dat de mails steevast via hetzelfde ip-adres werden verzonden, een adres dat is te koppelen aan een adres in Veghel. Hier woont Sanderinks vriendin en zelfbenoemd cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Gevraagd naar deze e-mails bevestigde Sanderink al eerder  weet te hebben van de mails. Hij gaf aan ze niet zelf verzonden te hebben, maar wel toestemming te hebben gegeven om namens hem te mailen. Of die toestemming aan Van Rijbroek is gegeven, maakt het officiële statement op de website van Centric niet duidelijk.

Verward persoon

En nu is er dus weer een nieuwe lastercampagne opgestart, dit keer naar aanleiding van de rechtszaak tussen Sanderink en Van Egten op 20 en 23 september 2020. Deze ronde lijken vooral klanten van Centric ongevraagd informatie toegespeeld te krijgen. Waarom dit gebeurt valt te bezien. De mails lijken vooral bedoeld om onrust te zaaien onder deze Centric-klanten en zetten druk op de zakelijke verhoudingen. Zo werd de directie van VNG aangeschreven, maar deze organisatie doet verder niks met deze e-mails. Wel werd er direct getwijfeld aan de herkomst van de e-mails en worden deze toegeschreven aan een verward persoon.

Wie deze persoon nu precies is, is niet helemaal duidelijk. Is het Gerard Sanderink zelf of is het zijn nieuwe geliefde Rian van Rijbroek? Recent werd Van Egten nog door Gerard Sanderink in een rechtszaak beschuldigd dergelijke mails te versturen. Daarbij ontkende hij tegenover de rechter zelf de mails te hebben gestuurd of toestemming hiervoor te hebben gegeven, ondanks zijn eerdere verklaring op de website van Centric. Bij eerdere e-mailbombardementen begin april, halverwege juli en begin december 2019 bleek al dat Van Egten niet achter de lastercampagnes zat. De vele mails waren steevast te herleiden naar het woonadres van Rian van Rijbroek in Veghel waar zij en Gerard Sanderink regelmatig verblijven.

Nieuw onderzoek

Het is kwalijk dat lastercampagnes en privacy-schendingen de klantrelaties onder druk zetten en een bedrijf als Centric in diskrediet wordt gebracht. Centric is overigens gevraagd om een reactie, maar heeft nog niet gereageerd. Als we Sanderink zelf mogen geloven, heeft Centric miljoenen euro’s verloren door de negatieve publiciteit. Computable gaat nieuw onderzoek doen naar de recente stroom aan lastermails die naar Centric-klanten als de VNG zijn verstuurd. Graag komen wij met hen in contact hierover. Wij verzoeken personen zich per mail te melden bij de redactie van Computable. Dit kan via lezers@computable.nl. Klokkenluiders zullen in vertrouwen te woord worden gestaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7067087). © Jaarbeurs IT Media.

8,5


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.