Managed hosting door True

Dreamteam moet corona-apps verbeteren

Ministerie wil beste ontwikkelaars samenbrengen

 

Succes

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil uit de teams die aan de appathon hebben deelgenomen, de beste mensen samenbrengen. Dit 'dreamteam' moet op basis van open source de voorstellen verder verbeteren. De ambtelijke top van VWS gaat echter niet in op de vraag vanuit de Tweede Kamer of dat de concurrentie tussen de verschillende marktpartijen uitschakelt. Het kabinet zal dat in een brief vanavond nader uitleggen.

Ron Roozendaal, chief information officer bij VWS, wil dat in het vervolg van de appathon ontwikkelaars van bijvoorbeeld Accenture en Capgemini in een team gaan samenwerken. Ondanks alle kritiek wil hij doorgaan met apps die de GGD helpen het bron- en contactonderzoek te verbeteren. 'Maar er komt geen app als concessies moeten worden gedaan aan de eisen van privacy en veiligheid,' zo verzekerde hij de Tweede Kamer. 

Verder maakte de cio van VWS bekend dat het ministerie vrijdag met een aangescherpt programma van eisen komt. Met name privacy en security worden beter geborgd. Sjaak de Gouw, directeur GGD Hollands Midden, is het met het ministerie eens dat de mogelijkheden van een app verder moeten worden onderzocht. De GGD denkt dat zo meer en sneller mensen kunnen worden opgespoord die besmet zijn. 

Het Kamerlid Kees Verhoeven (D66)  was zichtbaar geïrriteerd over het niet beantwoorden van vragen door Roozendaal. Hij vond dat zijn vragen onterecht als 'te politiek' werden beoordeeld. Roozendaal verwees meermalen naar het komende Kamerdebat met minister Hugo de Jonge.

Pas op de plaats

D66 voelt er niets voor op de huidige voet verder te gaan. Verhoeven wil een pas op de plaats maken nu er zoveel mis is gegaan en er nog zoveel onduidelijkheden bestaan. Hij vreest dat het publieke draagvlak minimaal is. Roozendaal bracht daar tegen in dat een enquête tijdens de appathon van afgelopen weekeinde leert dat een meerderheid de apps zegt te willen gebruiken. 

Erg lastig te beoordelen is de meerwaarde die het gebruik van apps oplevert. De verschillende wetenschappelijke modellen spreken elkaar tegen. Een model van prof. Frank Dignum die verbonden is aan de TU Delft, zegt dat een tracking- en tracingapp helemaal niets oplevert. De GGD heeft hier geen baat bij. Een ander model van prof. Johannes Abeler (universiteit van Oxford) komt juist tot tegenovergestelde bevindingen. 'Het gaat helpen,' zegt Abeler.  Volgens Roozendaal is het probleem dat al deze bewijsvoering uitsluitend is gebaseerd op theoretische modellen. 

De cio van VWS, wil voorlopig dus niet stoppen met de ontwikkeling van apps. Maar hoe het precies verder gaat, wordt vanavond in een brief aan de Tweede Kamer verduidelijkt. 'We gaan niet terug naar nul', aldus Roozendaal tijdens de technische hoorzitting met de Tweede Kamer. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6917754). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.