Managed hosting door True

IBM en Atos dreigen Defensie met miljoenenclaim

Indien ministerie aanbesteding GrIT staakt

 

Claim

Mocht het ministerie van Defensie besluiten het programma Grensverleggende IT (GrIT) voor een nieuwe it-infrastructuur, te herzien, dan dreigt het consortium IBM/Atos honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het departement te verhalen. Defensie heeft het project, dat begroot zou zijn op zo'n 1,3 miljard euro, al een tijdje op pauze gezet om alternatieve scenario's te onderzoeken.

Dat blijkt uit interne documentatie in handen van Trouw, Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en EenVandaag.

Defensie heeft dringend een nieuwe it-infrastructuur nodig. De huidige voorziening kan naar verwachting met het nodige kunst- en vliegwerk tot 2022 in de lucht worden gehouden. Defensie startte in 2016 met het programma Grensverleggende IT (GrIT) om over de hele linie it-vernieuwingen door te voeren. De aanbesteding voor een nieuwe it-infrastructuur is een van de onderdelen van GrIT en werd in dat jaar ook uitgeschreven.

Uiteindelijk bleef het consortium IBM/Atos (genaamd Athena) als enige over. Defensie wachtte nog op nieuw advies van het Bureau ICT Toetsing (BIT), dat zich al eerder kritisch had uitgelaten over GrIT, voordat er definitief kon worden gegund. Het consortium had inmiddels al wel in het kader van de aanbesteding gewerkt aan een functioneel en een technisch ontwerp, in de veronderstelling dat de gunning er zou komen. Defensie verschafte Athena zelfs een overbruggingskrediet van twaalf miljoen euro vanwege de ontstane vertraging en verkreeg het verbruiksrecht op één versie van het technisch ontwerp (project Prometheus geheten).

Woedend

Medio vorig jaar kwam het BIT opnieuw met een kritisch rapport. Het bureau concludeert dat de risico's van GrIT nog steeds te groot zijn. De kosten gaan naar verwachting omhoog. Met daarbij het advies om niet al het werk aan één partij te gunnen maar het te verdelen in kleinere, meer beheersbare brokken. Ook zou mogelijk moeten zijn andere leveranciers in te schakelen indien de hoofdleverancier onvoldoende presteert.

Dat was reden voor staatssecretaris Barbara Visser van Defensie om GrIT in juli 2019 tijdelijk stil te leggen en eerst twee scenario's uit te werken: een aanpassing van de huidige aanpak of een heel andere aanpak van GrIT. Uit een brief waar het journalistieke samenwerkingsverband de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat het consortium woedend is over deze gang van zaken. In hun ogen ligt er na drie jaar voorbereiding een geldig en aanvaardbare bieding (zij zijn het niet eens met de kritiek van het BIT). Daarbovenop blijkt dat Defensie Athena alleen heeft betrokken bij de gesprekken over eventuele aanpassingen en niet over een heel andere aanpak van GrIT.

Bij deze aanpak, Plan B1, wil de krijgsmacht het technisch ontwerp van Athena als basis gebruiken voor een nieuwe aanbesteding. IBM en Atos waarschuwen dat de krijgsmacht geen ongeclausuleerd gebruiksrecht op het technisch ontwerp heeft en dat beide partijen in dat geval volledig moeten worden gecompenseerd voor de gemaakte kosten. Volgens de ict-concerns lopen de gedane investeringen in mensuren, gederfde inkomsten, gemiste orders en reputatieschade in de vele honderden miljoenen euro’s.

1,3 miljard

De twee bedrijven eisen bovendien dat zij in een eventuele nieuwe aanbesteding ook weer mee kunnen dingen. Een scenario waarbij Defensie van gunning afziet, de gedane investeringen niet vergoedt en een nieuwe aanbesteding uitschrijft zonder deelname van Athena noemen zij onaanvaardbaar.

In een reactie aan het journalistieke samenwerkingsverband laat Defensie weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld. IBM en Atos reageerden helemaal niet. Overigens stuurt staatssecretaris Visser de Tweede Kamer deze week een nieuwe brief over het programma GrIT. Wellicht staat daar nu wel meer informatie over het budget. Het zou volgens interne documenten gaan om maximaal 1,3 miljard euro voor een contract van tien jaar. Dit bedrag is echter nog niet met de Tweede Kamer gedeeld omdat de gunning nog niet rond is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6879755). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij Ministerie van Defensie

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.