Managed hosting door True

UWV luidt noodklok: werkgevers laks met eHerkenning

 

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) slaat alarm over het geringe aantal werkgevers dat eHerkenning gebruikt. Dit terwijl het UWV vanaf vandaag werkgevers verplicht hun zaken via deze de beveiligde inlogmethode te regelen op het werkgeversportaal van het UWV.

Met eHerkenning brengt UWV de beveiliging van het portaal naar een hoger niveau en voldoet de uitkeringsinstantie aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens om te werken met meerfactor-authenticatie. Recente cijfers laten zien dat veel ondernemers de stap naar eHerkenning nog niet hebben gemaakt. Dit kan onwenselijke gevolgen hebben voor werknemers. Het risico bestaat dat zij straks bijvoorbeeld hun ziekte- of zwangerschapsuitkering niet op tijd ontvangen, laat het UWV weten.

Marije Wolsink, directeur Klant & Service: ’Sinds vorig jaar is inloggen met eHerkenning bij ons al mogelijk. In de tussentijd hebben wij werkgevers op allerlei manieren geïnformeerd. Het is zorgelijk om te zien dat veel werkgevers de stap nog niet gemaakt hebben. Op dit moment heeft nog een twintig procent van de werkgevers al een keer met eHerkenning ingelogd op ons portaal. Dit kan grote gevolgen hebben voor werknemers die voor de verstrekking van hun uitkering afhankelijk zijn van de meldingen van werkgevers. Dit willen we voorkomen. Daarom gaan we de oude inlogmethode in fases dichtzetten’.

Dichtzetten accounts

"Wachttijden zijn fors gestegen"

UWV start met het dichtzetten van de accounts van bedrijven die de afgelopen periode al een keer zijn ingelogd via eHerkenning, vervolgens accounts waarop al meer dan twee jaar niets is gebeurd en daarna achtereenvolgend kleine werkgevers, middelgrote werkgevers, intermediairs, eenmanszaken en grote werkgevers. Zo kan de overstap gecontroleerd verlopen en wordt zoveel mogelijk voorkomen dat werkgevers straks tijdelijk meldingen op papier moeten doen.

Wolsink legt uit dat UWV de oude inlogmethode begin volgend jaar volledig af moet sluiten anders legt de Autoriteit Persoonsgegevens alsnog een last onder dwangsom op. 'Het is echt vijf voor twaalf. Het proces om een eHerkennings-middel te verkrijgen kan enkele dagen, maar ook enkele weken in beslag nemen. Werkgevers krijgen een week voordat de oude methode wordt dichtgezet een laatste bericht.'

Het aantal aanvragen van eHerkenning is in korte periode enorm gestegen. Hierdoor is ook de verwerkingstijd opgelopen bij alle leveranciers van eHerkenning.  

Portaal

UWV verwerkt op het werkgeversportaal gezondheids-, persoons- en inkomensgegevens van werknemers. Werkgevers geven die informatie door zodat UWV deze kan gebruiken als de basis voor uitkeringen. Bijkomend voordeel is dat werkgevers eHerkenning kunnen gebruiken bij meer dan vierhonderd (overheids)organisaties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6827711). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.