Managed hosting door True

CJIB wil schuldenaars helpen via blockchain

Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo 2019

 

De Financiële Noodstop. Zo heet de blockchainpilot die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) invoert om mensen met schulden te helpen om hun boetes te voldoen. De noodstop is AVG-proof en maakt het mogelijk om op basis van 'zero knowledge proof' betalingsonmacht tijdig op te merken, terwijl de burger de regie houdt over zijn gegevens.

Dit vertelt Gert-Jan Ridder, operationeel manager bij het CJIB tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo in Jaarbeurs Utrecht.

10 miljoen boetes per jaar

"De AVG-veilige oplossing is volgens de operationeel manager de zero knowledge proof. Hiermee komt het CJIB alleen te weten of een burger betalingsmachtig is of niet. "

Ridder geeft aan dat het CJIB maar liefst tien miljoen boetes per jaar verstuurt en dat de boetes snel oplopen als er niet betaald wordt. Dit is voor mensen met schulden vaak rampzalig, omdat ze de boetes simpelweg niet kunnen betalen en ze hierdoor verder in de problemen komen. Het CJIB kan momenteel niet inzien of iemand schulden heeft en dus niet zelf een betalingsregeling of andere oplossing voorstellen. Dit wil de uitvoeringsinstantie veranderen via blockchain. Een en ander komt voort uit het innovatielab waaraan Ridder verbonden is.

Blockchain biedt volgens hem een kans. Data zijn namelijk decentraal opgeslagen en niemand is eigenaar. Probleem hierbij is echter dat het uitwisselen van persoonsdata via de blockchain niet AVG-proof is. De oplossing hiervoor is volgens de operationeel manager de 'zero knowledge proof'. Hiermee komt het CJIB alleen te weten of een burger betalingsmachtig is of niet. Verder krijgt de instantie geen enkele gegevens en voldoet de Financiële Noodstop ook volgens juristen aan de AVG.

Gemeenten haken aan

Op dit moment is het CJIB in gesprek met ‘verschillende gemeenten, waaronder grote spelers’ over de toepassing. Ridder wil nog niet vertellen om welke gemeenten het precies staat. Er wordt volgens hem  nagedacht over welk ecosysteem nodig is om een en ander te realiseren. De oplossing komt als opensource-oplossing op termijn beschikbaar. De operationeel manager verwacht op dit moment dat er zo’n 60 procent van slagen is dat de toepassing daadwerkelijk wordt doorgevoerd. ‘Je moet niet alleen de schuldhulpverlening vanuit de gemeente meekrijgen, maar ook de ict en dat is vaak lastig.’ Ook geeft hij aan dat een ander nu is uitgevoerd binnen Hyperledger Indy, maar dat onbekend is welke partij dat op termijn moet gaan managen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6826515). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.