Managed hosting door True

Vestager krijgt in EC digitale zaken én mededinging

Nieuwe Europese Commissaris voor 'Digitale Zaken'

 

Europa commissaris commissie

Margrethe Vestager wordt de nieuwe Europese Commissaris voor 'Digitale Zaken', maar behoudt ook haar bevoegdheid voor ‘Mededinging’. In die functie deelde ze in de vorige Europese bestuursploeg stevige boetes uit aan Amerikaanse technologiereuzen als Apple en Google.

De nieuwe Europese Commissarissen werden vandaag voorgesteld door Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Commissie. Het gebeurt maar zelden dat een commissaris twee keer na mekaar dezelfde post krijgt toegewezen, de benoeming van Vestager kwam dan ook als een verrassing.

In de vorige regeerperiode kwam Vestager geregeld in het nieuws omdat ze Amerikaanse tech-bedrijven als Google, Facebook en Apple stevige boetes oplegde omdat ze oneerlijk concurreerden met rivalen, hun machtspositie misbruikten of te weinig belastingen betaalden. Google moest bijvoorbeeld meer dan acht miljard ophoesten omdat zijn zoekmotor te dominant is, Apple werd gedwongen dertien miljard achterstallige belastingen te betalen in Ierland.

Naast ‘mededinging’ gaat Vestager zich ook buigen over digitalisering. In haar ‘mission briefing’ aan Vestager schrijft von der Leyen dat Europa de komende vijf jaar zijn achterstand in bepaalde digitale domeinen moet inhalen en sneller moet inzetten op nieuwe technologieën. Die nieuwe technologieën mogen echter niet botsen met een ‘menselijke en ethische aanpak’. ‘Nieuwe technologie kan nooit hetzelfde betekenen als nieuwe waarden’, aldus de voorzitter.

Er moet daarnaast een nieuwe langetermijnstrategie komen voor de Europese industrie en tegelijk dienen ook kleinere bedrijven en startups een grotere rol van betekenis te gaan spelen in de digitale transformatie. Vestager moet van Von der Leyen ook werk maken van een digitale belasting in Europa, een heet hangijzer waar al veel discussie over was.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6797395). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.