Managed hosting door True

Negatief Huawei-advies rond 5G alsnog naar Kamer

 

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een advies van de AIVD en MIVD over het 5G-netwerk alsnog naar de Tweede Kamer gestuurd. Beide diensten stellen daarin dat het Chinese bedrijf geweerd moet worden uit ‘de kern van telecomnetwerken’. Het is onduidelijk of het advies, dat dateert van februari, eerder aan de Kamerleden is gepresenteerd.

In het advies, dat in februari aan het kabinet werd gegeven, wordt het onwenselijk genoemd dat leveranciers van hard- en software uit China, zoals Huawei, ‘in de kern’ van Nederlandse netwerken zitten. Het kabinet besloot het advies vorige week niet over te nemen en Huawei niet op voorhand te weren bij de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk, maar wel hoge veiligheidseisen te stellen. Volgens de minister onderschrijven de diensten deze aanpak.

Onduidelijkheid over communiceren AIVD-advies

Gisteren publiceerde de Volkskrant dat Grapperhaus het advies achterhield. Zelf spreekt hij dat tegen en stelt hij dat het stuk al eerder naar Kamerleden is gestuurd. ‘Op 26 april heb ik u de brief Beveiliging nieuwe infrastructuur mobiele communicatie (C2000) toegezonden. In de bijlage 'Kern advies' van de AIVD wordt het bovengenoemde advies over 5G reeds benoemd. Tevens is de brief van de AIVD onderdeel geweest van de vertrouwelijke briefing aan uw Kamer en als zodanig ook toegevoegd aan de stukken. Deze brief is meegenomen en meegewogen bij het advies van de Taskforce’, aldus de minister.

Een griffier bevestigde echter gisteren aan de Volkskrant dat het AIVD-advies niet aan de Kamer is aangeboden. Op de site van de Rijksoverheid is de brief wel te vinden

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6700962). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.