Managed hosting door True

D66 en CDA pleiten voor ‘algoritmewaakhond’

 

D66 en CDA maken zich zorgen over het gebruik van algoritmes door de overheid. De partijen roepen het kabinet vandaag in een motie daarom op om strengere regels op te stellen. Ook stellen ze voor een orgaan in het leven te roepen dat op het gebruik toeziet en bepaalt in welke gevallen de inzet van algoritmes gelegitimeerd is.

Aanleiding voor de verontrusting bij de beide regeringspartijen is berichtgeving van de NOS over de overheid die op grote schaal voorspellende algoritmes gebruikt. Daarbij is het doel en effect ervan niet altijd even duidelijk voor burgers. Soms hebben voorspellende algoritmes zelfs negatieve effecten, want op basis van statistieken kunnen er ‘discriminerende’ elementen gevormd worden.

D66 stelt bij monde van Kamerlid Kees Verhoeven vast dat er een wildgroei aan algoritmes bij de overheid is. ‘Maar nergens wordt dat centraal bijgehouden’, aldus Verhoeven, die samen met zijn collega-Kamerlid Harry van der Molen van het CDA initiatiefnemer van de motie is.

Verhoeven: ‘We willen dat er een toezichthouder komt die soms kan zeggen: ‘nee, hier is de kans op discriminatie te groot’.’ Het Kamerlid voegt eraan toen niet tegen het gebruik van algoritmes te zijn, maar dat die vraag nu niet wordt gesteld.

Volgens CDA'er Van der Molen heeft de overheid de verantwoordelijkheid om open te zijn over zijn gebruik van algoritmes en moeten zij die secuur inzetten. De twee Kamerleden verwachten dat een meerderheid van de Kamer het voorstel steunt.

Transparantie

"Burgers hebben het recht te weten hoe die rekenmodellen tot een conclusie komen"

Eerder dit jaar sprak de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn bezorgdheid uit over de inzet van voorspellende algoritmes door de overheid. AP-voorzitter Aleid Wolfsen riep de overheid op om transparantie te betrachten. Ook hebben burgers volgens hem het recht te weten hoe die rekenmodellen tot een conclusie komen, zeker als het gaat om beslissingen over individuele zaken als aanvragen of het toekennen van regelingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6684880). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.