In de langverwachte China-notitie neemt het kabinet nog geen besluit over de mogelijke rol van Huawei bij de uitrol van 5G in ons land. Wel zou de AIVD een onderzoek gestart zijn naar de rol van Huawei bij een mogelijke bedrijfsspionage bij een Nederlands telecombedrijf.
Nu de langverwachte China-notitie eindelijk daar is, overheerst teleurstelling. Het kabinet zou kijken hoe omgegaan moet worden met Chinese staatsbedrijven die geïnteresseerd zijn in Nederlandse technologische startups. Ook zou er een visie komen op de algemene invloed van de Chinezen op ‘onze’ technologie. Maar de China-notie biedt eerder een ‘huidige stand van zaken’ dan de concrete maatregelen waar velen naar uitkeken.
Huawei
In de notitie wordt geen beslissing genoemd ten opzichte van Huawei, dat mogelijk een grote rol krijgt in de uitrol van 5G in ons land. Sterker nog, het bedrijf wordt helemaal niet genoemd. Dit terwijl de AIVD al langer waarschuwt voor Chinese bedrijfsspionage in de Nederlandse hightechsector. Na het nieuws van halverwege april dat Chinezen voor miljoenen aan technologie gestolen zouden hebben bij de Nederlandse chipmachinemaker ASML, liet de Tweede Kamer weten het Chinese bedrijf Huawei voorlopig te willen weren bij de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk voor mobiel dataverkeer. Een definitief Nederlands besluit over het netwerk is er dus nog niet.
De VS en Australië gaven eerder aan geen Chinese inmenging bij de invoering van 5G te willen, terwijl België na onderzoek besloot geen gevaar te zien. Wel komt er nog een afzonderlijke taskforce onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding met een advies over de invloed van China op het mobiele 5G-netwerk. Overigens maakte het bedrijf zelf gisteren bekend dat het ‘zwart op wit’ wil vastleggen in contracten dat het niet zal spioneren.
Onderzoek AIVD
De AIVD zou volgens de Volkskrant momenteel een onderzoek uitvoeren naar Huawei, waarbij de veiligheidsdienst onderzoekt of het technologiebedrijf betrokken is geweest bij Chinese spionage in Nederland. Huawei zou via een verborgen achterdeur toegang hebben naar klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: Vodafone/Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN. De AIVD onderzoekt of er een link is met spionage door de Chinese overheid. De dienst wil in gesprek met de krant niet reageren op vragen over het onderzoek. Ook de Nederlandse telecomproviders geven geen commentaar. Een Huawei-woordvoerder zegt tegen de Volkskrant dat het bedrijf niet meewerkt aan spionage.
China-notitie
In de gisteren gepubliceerde China-notitie wordt het land van diverse kanten belicht. Inzake handel meldt de regering dat het ons internationale verdien- en innovatievermogen wil vergroten en meer focus wil op de 'ontwikkeling van sleuteltechnologieën’. Daarnaast wil ze de toegang tot de Chinese markt vergroten door in te zetten op een investeringsverdrag met China, streven naar wederkerigheid en transparantie in overheidsopdrachten, en een meerjarige marktbewerkingsstrategie.
Het kabinet stelt verder dat het de ‘internationale druk’ op China wil opvoeren om oneerlijke handelspraktijken zoals gebrekkige bescherming van intellectueel eigendom en ‘ongewenste technologieoverdracht’ aan te pakken. Het wil dit doen via de WTO, de WIPO en de EU en verder inzetten op het dichten van gaten in WTO-regels en het sterker uitdragen van bestaande standaarden en normen. Ook wil de regering ons land beschermen door cyberspionage tegen te gaan en te verkennen in hoeverre ‘aanpassingen van onderdelen van het EU-mededingings- en staatssteunkader, inzet op handelsdefensieve maatregelen en exportkrediet kunnen leiden tot een evenwichtiger speelveld’. Tot slot meldt het kabinet dat het wil naar een nieuwe beleidsstructuur waar bedrijven bewuster worden van economische, politieke en veiligheidsbelangen. Ook zullen vergunningen en investeringen beter getoetst worden.
Lees ook