Managed hosting door True

Gemeenten lam door hardwarestoring De Connectie

 

De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden hebben sinds woensdag 2 januari 2019 last van een ict-storing die wordt veroorzaakt door een hardwareprobleem bij De Connectie. Dat is de bedrijfsvoeringsorganisatie die in die drie gemeenten de ict-systemen beheert.

Door de technische storing kunnen medewerkers geen gegevens inzien en is het niet mogelijk om online formulieren in te vullen, meldt Omroep Gelderland. Het schrijft dat de storing donderdagochtend 3 januari 2019 nog niet verholpen is. De gemeente geeft aan dat de problemen in de loop van de dag opgelost worden.

De Gelderlander meldde op 2 januari 2019 dat ook de aangrenzende gemeente Overbetuwe deels plat ligt vanwege het technische probleem in Arnhem. ‘De leverancier van het defecte apparaat stelt eerst alle data veilig en gaat vervolgens de storing oplossen. De verwachting is dat donderdag alles weer draait.’

RTV Utrecht meldde 2 januari 2019 dat ook de Utrechtse gemeenten De Bilt, Soest en Bunnik ict-problemen hebben. Het is onduidelijk of die problemen dezelfde oorzaak hebben als in Gelderland.

De Connectie eerder onder vuur

De bedrijfsvoeringsorganisatie van de gemeenten kwam in mei 2018 in het nieuws toen na onderzoek van De Rekenkamer bleek dat een ethische hacker het gemeentelijke netwerk van de gemeente Arnhem eenvoudig kon binnendringen. De Rekenkamer schreef toen dat alle kernprocessen toegankelijk en manipuleerbaar waren, waardoor de hacker toegang kreeg tot privacygevoelige informatie. Daarnaast zei de Rekenkamer dat De Connectie niet ‘in control’ is op het gebied van informatiebeveiliging en privacybescherming.

De Connectie is een bedrijfsvoeringsorganisatie van en voor de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden. Op 1 juli 2017 is die nieuwe organisatie gestart. Het levert producten en diensten voor de afdelingen en terreinen: Ict, Inkoop & Aanbesteding, Facilitaire Zaken en Frontoffice, Documentaire informatievoorziening (DIV), Administratie en beheer, Belastingen, Basisregistraties en Secretariaat. Er werken ongeveer vierhonderd mensen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6541723). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.